Az ellenzékkel nincs női szolidaritás

2013.11.13. 14:33
Bár a kormánypárti képviselőnők is elítélik a feleségét a gyanú szerint súlyosan bántalmazó Balogh József tettét, rossz szemmel nézik az egykori fideszes politikus ellen szervezett ellenzéki parlamenti performanszokat is. Az ügy kapcsán kiderült az is, hogy új országgyűlési törvény nyomán eddig csak ellenzékieket ért pénzügyi retorzió, miután a kormánypárt mindig megszavazta a házelnök javaslatára a tiszteletdíjak csökkentését a „ház rendjét súlyosan megsértő” képviselőkkel szemben.

„Aki ilyen magatartást produkál, az vállalja a büntetőjogi következményeit. Aki pedig a ház rendjét sérti meg, annak a ház rendje szerinti következményeket kell viselnie” – mondta a vak komondoros Balogh Józsefről és ez ellene a parlamentben festett monoklival tiltakozó Vadai Ágnes és Szűcs Erika képviselőnőkről Czunyiné Bertalan Judit.

A Fidesz képviselője hozzátette: Balogh József – aki az élettársa bántalmazásával kapcsolatos ügy kirobbanása után a Fidesz-frakcióból átült a függetlenekhez – elfogadhatatlan dolgot művelt.

Miután a Fidesz is megszavazta tavaly szeptemberben, hogy a családon belüli erőszak önálló jogi tényállás legyen, egy ilyen tett komolyabb jogi következményeket vonhat maga után, mint korábban. A képviselőnő ezt szintén megszavazta, sőt, mint mondta, több vitaműsorban is érvelt emellett.

Jogos következmények

„Két egymástól független történetről van szó” – mondta Bertalan Judit, jelezve, hogy nincs abban ellentmondás, ha Balogh tettét és az ellene való múlt heti parlamenti tiltakozást egyaránt elítéli.

„Amit a hölgyek műveltek, annak nincsen helye a parlamentben” – mondta a képviselőnő, aki ezért is szavazta meg – a Fidesz minden jelenlévő képviselőjéhez hasonlóan – Kövér László házelnök javaslatára a két képviselőnő tiszteletdíjának egyharmaddal való csökkentését.

Ez a legmagasabb mérték, a két képviselő esetén a büntetés 130 ezer forintot jelent. Bertalan Judit elmondta: a bírság mértékét nem ő határozta meg, ám szavazata nyilván azt jelenti, egyetért a büntetéssel, ám ismételten hangsúlyozta: nem ez a lényeg, hanem az, hogy mindenkinek vállalnia kell tettének következményeit, Baloghnak éppúgy, mint Vadaiéknak.

Selmeczi és Hoffmann sem Baloghot védi

„Egyetértek minden büntetéssel, amelyet a parlament méltóságának megsértéséért, munkarendjének megzavarásáért szab ki a házelnök, függetlenül attól, hogy az elítélt akciónak mi volt a kiváltó oka” – közölte egymondatos válaszában Hoffmann Rózsa. A köznevelésért felelős államtitkár, aki a KDNP képviselőjeként szavazta meg a 130 ezer forintos büntetést. Szintén egy mondattal válaszolt a KDNP másik női képviselője: „Javaslom, nézze meg az 'eseményről' készült felvételt!” – írta Lanczendorfer Erzsébet arra a kérdésre, hogy indokoltnak tartja-e Vadai és Szűcs büntetésének mértékét, illetve, hogy a tiltakozásban mit tartott kifogásolhatónak, amennyiben Balogh tettét egyébként ő maga is elítéli.

Selmeczi Gabriella közölte: „Az Országház zavartalan működését biztosítani és méltóságát megőrizni minden országgyűlési képviselő kötelessége, férfiaké és nőké egyaránt. Balogh József tettét, ahogy eddig, úgy most is mélyen elítélem." A Fidesz szóvivője szerint a két nézet között azért sincs ellenmondás, mert „a DK akciója nem Balogh József távozását követelte a közéletből, hanem Balogh József tettét pártérdekből a Fidesz egészével próbálták összemosni, éles kontrasztban azzal a hallgatással, amit Józsa István szocialista képviselő hajtépése esetében tanúsítanak” – írta a fideszes politikus, arra utalva, hogy tavaly májusban Józsa a Malév-vizsgálóbizottság ülésének jegyzőkönyve szerint meghúzta Kubovicsné dr. Borbély Anett bizottsági főtanácsadó haját, amin a sértett feljajdult. Józsa visszautasította az állítást, szerinte a főtanácsadó azon jajdult fel, hogy az ülés menete súlyosan megsértette a házszabályt.

Zsidózni olcsóbb

Bírság, másképp

A képviselőket az országgyűlési törvény alapján akkor lehet megbüntetni, ha az Országgyűlés tekintélyét vagy valamely személyt, illetve csoportot – így különösen nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget – kirívóan sértő kifejezést használnak. A januárban életbe léptetett törvény a képviselők javadalmazásának egyharmadában állapította meg a büntetés plafonját. (A büntetés valójában a teljes havi tiszteletdíj megvonását is megengedi, ha a házelnök szerint az akciót erőszak vagy erőszakra való felbujtás kíséri.) A KDNP-s Rubovszky György javaslatára nem befizetendő pénzbírságot szabnak ki, hanem a fenti határoknak megfelelő összeggel csökkentik a képviselő egyhavi tiszteletdíját. Ezzel biztosítják, hogy a képviselő mindenképp befizesse a rá kiszabott büntetést.

Persze nem minden parlamenti „performance” jár egyforma következményekkel: az MSZP-s képviselőkre Novák Előd többször használta a szocionista kifejezést, amiért a Jobbik egyik alelnöke a nyáron 50 ezer forintos büntetést kapott a házelnök javaslatára. Ugyanekkor azonban a trafikpályázatok visszásságai ellen tiltakozó Dorosz Dávid és Szabó Rebeka a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben 70 ezer forintos büntetést kapott, mert „Itt Nemzeti Dohánymaffia működik” feliratú táblát vitt az ülésterem közepére. Előtte, szintén a PM-ből Karácsony Gergely és Szilágyi Péter kapott összesen 235 ezer forintos büntetést, mert „Loptok, csaltok, hazudtok!” feliratú transzparenst állítottak fel az ülésteremben.

A képviselők januárban életbe léptetett szankcionálási rendje először Szanyi Tiborra csapott le: az MSZP elnökségi tagja egy felszólalása után a középső ujját mutatta fel a Jobbik-frakciónak. Tettéért 130 ezer forintos bírságot szavazott meg neki a parlamenti többség.

Akikre megorrolt a kormánytöbbség

A januárban életbe léptetett szabályozás eddig csak ellenzéki képviselőket sújtott parlamenti felszólalásaikért, tiltakozó akcióikért. Kövér László vagy alelnöke, a KDNP-s Latorcai János indítványát soha, egyetlen kormánypárti képviselő nem ellenezte.

Fel sem merült a tiszteletdíj csökkentése Illés Zoltánnál, amikor a vidékfejlesztési államtitkár egy válaszában azzal tudott érvelni az őt interpelláló Szél Bernadettnek: „Attól, hogy ön szép, abból még nem következik, hogy okos.” Bár még az új szabályozás életbeléptetése előtt történt, valószínűleg nem érte volna ilyen retorzió Varga Istvánt sem. A fideszes képviselő a családon belüli erőszakról szóló tavalyi felszólalásában mondta azt, hogy az anyáknak „ elsősorban azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három négy öt, és akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást”. Hogy Varga felszólalását a kormánytöbbség valószínűleg most sem találná sértőnek, azt az igazolja, hogy a Fidesz megkérdezett női képviselői mind védelmükbe vették a „vita hevében” talán nem pontosan fogalmazó politikust. Igaz, később mindkét politikus bocsánatot kért az általuk mondottakért.

Dorosz Dávid és Szabó Rebeka egy transzparenst tart a Dohányzással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazásakor az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. május 21-én.
Dorosz Dávid és Szabó Rebeka egy transzparenst tart a Dohányzással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazásakor az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. május 21-én.
Fotó: Járdány Bence / PM

Az ellenzéki frakciók képviselőinek tiszteletdíját összesen 18 millió 534 ezer forinttal könnyítették meg a kormánytöbbség szavazatai révén. A képviselők közül a legtöbbet a rendszeresen szocionistázó Novák Előd, a Jobbik alelnöke volt kénytelen fizetni felszólalásaiért, összesen 646 ezer forintot. A Jobbik nélküle is toronymagasan vezetné a listát, mert a frakció egyszeri tiltakozása önmagában 17 millió forint büntetést ért Kövér kezdeményezése révén.

2013-03-25 MSZP Szanyi Tibor 131 ezer forint parlamenti felszólalása után középső ujját mutatta a Jobbik frakció felé
2013-05-13 PM* Karácsony Gergely és Szilágyi Péter 50 ezer forint és 185 ezer forint** mutyik ellen tiltakozás transzparenssel
2013-05-27 PM* Szabó Rebeka és Dorosz Dávid 70-70 ezer forint trafikmutyi elleni tiltakozás transzparenssel
2013-05-27 Jobbik Novák Előd 50 ezer forint az MSZP-re azt mondta, szocionista
2013-06-03 Jobbik Novák Előd 70 ezer forint Cionista biznisznek nevezte a Hit Gyülekezetét
2013-06-15 Jobbik Novák Előd 131 ezer forint a kulturális bizottság ülésén ismét szocionistázott
2013-06-26 Jobbik 40 képviselője 17 millió forint*** A földtörvény ellen tiltakozva azt skandálták a Fidesz felé, hogy „hazaárulók”.
2013-06-26 LMP* Szél Bernadett, Osztolykán Ágnes, Lengyel Szilvia 155, 131 és 131 ezer forint A földtörvény ellen tiltakozva molinót feszítettek ki
2013-08-26 PM* Jávor Benedek és Szabó Tímea 50-50 ezer forint A Fidesz ellen tiltakozó molinót feszítettek ki
2013-11-11 DK* Vadai Ágnes és Szűcs Erika 130-130 ezer forint Az „asszonyverő Balogh József képviselő ellen tiltakoztak, monoklit sminkelve

* Pártok, amelynek nincsen frakciójuk, így képviselőik függetleneknek minősülnek.

** Szilágyit a parlament jegyzőjeként a döntés szerint nagyobb felelősség terhelte az akcióért.

*** Teljes egyhavi tiszteletdíjukat vonták meg, továbbá a parlamenti beléptetőrendszerhez sem férhettek hozzá hónapokig, így nem juthattak be meghívott vendégeik, szakértőik, titkáraik.