Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Aláírásért kapott kitüntetést Schmitt Pál

2013.11.14. 14:36

Schmitt Pál volt köztársasági elnököt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) rendszerváltás utáni első elnökéről elnevezett Hagelmayer István díjjal tüntették ki – áll a legfrissebb Hivatalos Értesítőben. A díjat az Állami Számvevőszék jogállami, társadalmi súlyának kialakításában és szakmai tekintélyének növelésében kiemelkedő érdemeket szerzett szakemberek, közéleti személyiségek kaphatják, tavaly például többek között Rogán Antal. A tavalyi kitüntetés kapcsán a Mandiner azt írta, a díjjal egyben 640 ezer forint pénzjutalom is járt, az idei jutalom mértékét nem közölték.

A kitüntetést az ÁSZ azzal indokolta, hogy Schmitt

szerteágazó közéleti tevékenységével évek óta eredményesen járult, illetve járul hozzá az Állami Számvevőszék jogállami és társadalmi súlyának, hazai és nemzetközi szakmai tekintélyének növeléséhez. (...) Mint Köztársasági elnök elkötelezett támogatója volt az Állami Számvevőszékről szóló törvényi szabályozás megújításának, amely megteremtette a feltételeket a nemzetközi szinten is példamutatóan erős jogosítványokkal rendelkező független szervezet működéséhez.

Leegyszerűsítve, Schmitt az Alaptörvény és a sarkalatos törvények aláírása miatt kaphatta a díjat, ahogy erre a díj átvételekor tartott beszédében maga is utalt. A volt köztársasági elnök beszédében megerősítette, hogy a „változások motorja” akart lenni, és büszke az Alaptörvény és az azt kiegészítő sarkalatos törvények aláírására. Schmitt beszédéből az is kiderül, hogy az államadósság plafonjának alaptörvényben való rögzítése maga a fenntartható fejlődés, de egy elmúltnyolcévezés is belefért a köszönetnyilvánításba:

Jó érzés megtapasztalni, hogy 8 év után ismét helyre állt a rend a közpénzek felhasználásában, a takarékosságban és a gazdálkodás átláthatóságában

– mondta Schmitt Pál. A beszéd legkiemelkedőbb fordulata viszont kétségkívül az a Bajnai Gordon kedvenc szófordulatát és Matolcsy György anglicizmusait egyszerre megidéző kitétel, miszerint az „értékteremtő ellenőrzés” révén az ÁSZ munkatársai hozzájárulhatnak „a jó kormányzáshoz, ahogy az angol mondja: Good Governance”.

Schmitt Pál mellett az idén Makkai Mária, az ÁSZ felügyeleti vezetője és Elek János, a szervezet erőforrás-gazdálkodási főigazgatója kapta meg a kitüntetést.