Bekerítették Tarlósékat

2013.11.14. 08:26

A fővárosi közgyűlés mai ülésén arról dönt, hogy melyik budapesti közterületen nem lehet a hajléktalanoknak életvitelszerűen tartózkodni. A Város Mindenkié csoport élőlánccal, énekkel és kórussal lehetetlenné tette az ülést. Az aktivistákat végül rendőrök vitték el.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az LMP. Közgyűlési frakciójuk ugyan nics (PM van helyette), de két országgyűlési képviselő már reggel 8-kor a helyszínen sajtótájékoztatott. Nem eldugni kell a hajléktalanokat, hanem tartós megoldásra törekedni, üzente Szél Bernadett, az LMP társelnöke Tarlós István főpolgármesternek a Városháza kapujából. A tartós megoldást Vágó Gábor LMP-s országgyűlési képviselő vázolta: közösségi bérlakásrendszer.

 • A Város Mindenkié aktivistái kábé negyvenen élőlánccal körbevették a fővárosi képviselők ülőhelyeit a Városháza dísztermében. A képviselők egyelőre értetlenül állnak a helyzet előtt. Az aktivisták a Szegénylegény vagyok én című népdalt éneklik, és hangosan skandálják, hogy miért vannak itt. Azért "mert ma szavaz a közgyűlés arról a rendeletről, amivel büntethető a hajléktalanság."Követelik, Tarlós vonja vissza a jogszabályt, és dolgozzon ki egy lakhatási stratégiát, ami ellátó jellegű és megelőzi a hajléktalanná válást.

 • Nemcsak fent, hanem lent is: Szentkirályi Alexandra panaszkodott, hogy az A3-assal nem fér be a bejáraton az LMP sajtótájékoztatója miatt.

 • Azt mondta, megnézi, le lehet-e folytatni a közgyűlést. Ha nem, akkor azt megakadályozták.

 • Ezt éneklik a Város Mindenkié aktivistái

 • Mint mondta, általa nem ismert személyek megakadályozták az ülés elkezdését, ezért azt felfüggeszti.

 • A fennhangon szavaló aktivistáktól távolabb, a terem eldugottab sarkán Volner János, a Jobbik országgyűlési képviselője bejelentette, hogy abcúg Vitézy! Az indoklás: a BKK vezérigazgatója három évig kísérletezett, pokollá tette a budapesti autósok életét, távoznia kell: Tarlós mentse fel őt.

 • A Város Mindenkié csoport olyan harminc aktivistája áll körben. Az eskütételekhez hasonlóan egyikük előmondja a szöveget, a többiek utána kórusban ismétlik, néha énekelnek. Ez a módszer szerintünk igen jól bevált, a hang betölti a termet, van pátosz meg tömeghatás is. 

 • A fővárosi közgyűlés fideszes képviselői eltávoztak a teremből, valószínűleg lázasan arról tárgyalnak egy szobában, mit tudnak tenni ebben a helyzetben. Az ellenzéki képviselők a díszteremben várják, hova fejlődnek az események. Nem szomorúak láthatóan. Az aktivisták elszántan skandálnak, úgy tűnik, nem akarnak elmenni. Lehet, hogy huzavona lesz?

 • A Város Mindenkié obstrukciója folytatódik: újból és újból és újból megismétlik szövegüket. Nem tudjuk, meddig fog tartani. Szerintünk a teremszolgák beavatkozására várnak.

 • nyilatkozta Tarlós, és a Főpolgármesteri Hivatal gyorsan ki is adott egy közleményt: 

  A – bejelentés szerint – Város Mindenkié egyesület a főpolgármester és helyettese kivételével a többi választott képviselő elől agresszívan, fizikailag elzárta az útját annak, hogy elfoglalják helyüket az ülésteremben, ezzel konkrétan megakadályozták a köztestület munkáját. A főpolgármester ezért a közgyűlés munkáját felfüggesztette. A közgyűlésre későbbi napszakban kerül sor. A főpolgármester nem kéri a hatóságok beavatkozását.

 • sóhajt fel egy közgyűlésre várakozó hölgy, majd elneveti magát. 

 • a Város Mindenkié Ustream-oldalán

 • Nyílt levelet írt ugyanis a Város Mindenkié csoportnak. A levélben barátaiként szólítja meg őket, és rögtön közli: nem tudja mi a kompetenciájuk. Tarlós nem érti, miért tartják kirekesztőnek a rendeletet. Véleménye szerint az aktivisták kiforgatják a belügyminiszter szavait. Kijelenti: a járdákat nem akarja hajléktalanmentesíteni. A rendelet véleménye szerint a legelfogadhatatlanabb életvitelt próbálja orvosolni. A lakásosztásról közli: senki sem osztott soha hajléktalanoknak, az "Önök Horváth barátja" nem tett semmit az ügyben főpolgármester-helyettesként. Végül leszögezi: az aktivisták fogalmazványaitól furcsa érzései támadnak - márminthogy azok politikai sugallatúak.

 • Ez a baj a hajléktalantörvénnyel

  Nagyon röviden: A hajléktalanság óriási területeken szabálysértéssé való minősítésével a kormány lehetőséget adott az önkormányzatoknak, hogy a problémák megoldása helyett fizikailag elpakolja a hajléktalanokat. A játszóterekről a kapualjakba fognak költözni az otthonnélküliek, a szállásokon ugyanis szakemberek szerint nincs elég hely (tegyük hozzá, ez utóbbi sarkalatos problémán a kormány gőzerővel igyekszik segíteni, hát meglátjuk).

 • A tárgyalni tervezett rendelet lényegében azokat a közterületeket határozza meg, ahol nem lehet életvitelszerűen tartózkodni. A Fővárosi Önkormányzat már megszerkesztett egy szép nagy zónatérképet, ami a világörökségi területet és annak védőzónáját tartalmazza, de ehhez csatlakoztak most a kerületek is, akik külön kijelöltek hajléktalanmentes övezeteket a területükön. A főváros térképe innen tölthető le, a kerületek részletes javaslatai pedig innen.

 • Magyarországon félmillió (!) önkormányzati vagy magántulajdonú lakás áll üresen, ez azért a piaci mozgások miatti "pihenőidőszakot" figyelembe véve is brutális szám. Az is megdöbbentő adat, hogy az önkormányzati lakásállomány szociális szempontú újraelosztása szinte nem működik, európai szinten rendkívül alacsonyan, három százalékon áll. A Város Mindenkié tavasszal már publikált egy megoldástervezetet, ami az üres ingatlanok nyilvántartásba vételét és a rugalmas hasznosítását szorgalmazza.

 • Szűcs-Somlyó Mária, a Városháza kommunikációs igazgatója bejelentette, hogy mivel az egyesület tagjai továbbra is fizikailag megakadályozzák a közgyűlés megtartását, lehetséges, hogy csak este lesz ülés. Mint mondta, Tarlós István szerint az egyesület vakon tiltakozik, mert nem is tudják, mi van a rendeletben. Az estére tervezett közmeghallgatás valószínűleg elmarad.

 • Küldöttségük be akart hatolni táblákkal felszerelve a Városházára, de a biztonsági őrön fennakadtak. Némi hőzöngés után kaptak belépőkártyát, és bejöhettek az épületbe.

  További képeinkért kattintson a fotóra!
  További képeinkért kattintson a fotóra!
  Fotó: Huszti István
 • A fővárosi közgyűlések eddigi történetében számos tiltakozás volt már, a legelképesztőbb formákban, de egyik miatt se kellett felfüggeszteni az ülést. Előfordult például, hogy a Városi Biciklizés Barátai a városháza folyosóin kerekeztek tiltakozásképpen. A fesztiválzenekar pedig a Városháza előtt koncertezett, az ellen tüntetve, hogy Atkári János kevés pénzt akart adni nekik. A taxisok is elözönlötték már a Városháza utcát korábban, sőt egyszer a szippantósok is beígérték, hogy munkájuk gyümölcsét a Városháza bejárata elé borítják egy rendelettervezett miatt.

 • Az aktivisták szándékaik szerint addig fognak szavalni, szónokolni és énekelni, amig Tarlós István vissza nem vonja a hajléktaklanrendeletet. Ez praktikusan azt jelenti, hogy este hatig mindenképpen itt maradnak - hacsak el nem fogy Tarlós türelme, és el nem viteti őket. Ez még nyolc óra akciózást jelent, ami fizikailag elég megterhelő. Cserék nincsenek, csak az előszónokló váltakozik.

 • A tiltakozók elég színes képet mutatnak, itt van például Erdős Virág költő, valamint Bolba Márta evangélikus lelkész is - ő ráadásul három hónapos terhesen vesz részt az akcióban.

  További képeinkért kattintson a fotóra!
  További képeinkért kattintson a fotóra!
  Fotó: Huszti István
 • Nyilván, hogy a tiltakozók ne legyenek továbbra is rivaldafényben. Az aktivisták fáradnak. Ezt jelzi, hogy az élőláncot megtartva leültek a földre. Valaki kijelenti: lesz ebből még sötétség és fekvés is.

  További képeinkért kattintson a fotóra!
  További képeinkért kattintson a fotóra!
  Fotó: Huszti István
 • Most bekerült a műsorba a Felszállott a páva, ami triplán találó, hiszen van benne szegénység, bebörtönzés és vármegyeháza is. 

 • A Város Mindenkié csoport meghiúsítja olyan fontos előterjesztések tárgyalását, mint a tarifacsökkentés, az útfelújítási program vagy a városrehabilitáció, jelentetta be a Városháza kommunikációs igazgatója. Hozzátette: akár éjfélig is várnak.

 • Egy olvasónk felhívta a figyelmet arra, hogy a XVI. kerületi önkormányzat szerdán tizenegyedikként csatlakozott a hajléktalanmentes zónákat kijelölő önkormányzatokhoz. A döntés alapján a következő helyszíneket javasolják tiltott zónáknak: a Sashalmi sétányt, a cinkotai bezárt strand előtti közparkot, az Erzsébet-ligetet, valamint az összes lakótelepet. Ezek közül a hajléktalanok kedvenc területének a sashalmi piac környéke (Sashalmi sétány) számít. 

 • Az iménti bejelentés után, a nagy tülekedésben Dorner Lajosnál, a VEKE elnökénél maradt egy fekete mikrofon, ami ezúton keresi gazdáját.

 • Hanem a spórolás miatt, közölte velünk a Városháza ügyben érintett munkatársa. 

  További képeinkért kattintson a fotóra!
  További képeinkért kattintson a fotóra!
  Fotó: Huszti István
 • szusszal. Nyolc óta folyamatosan szavalják az aktivisták a Város Mindenkié által megfogalmazott kritikát és a megoldási javaslatokat, néha pedig énekléssel lazítanak. 

 • Ennyit tárgyalna ma a közgyűlés. Az előterjesztések ide kattintva böngészhetők. Frissítés: 303-as ugyan az utolsó napirendi pont száma, de összesen csak 115 van. A kérdések kaptak 300-as sorszámot valami egészen ismeretlen okból.