Egy városnyi külhoni szavazó regisztrált eddig

2013.11.14. 15:48
A külhoni magyarok közül a legtöbben eddig Romániából és Szerbiából jelezték, hogy szavaznának a magyarországi választásokon, de Chiléből és Iránból is érkezett eddig egy-egy kérelem. Megnéztük, mennyien regisztráltak.

Eddig összesen 59101 külhoni magyar állampolgár kérte, hogy szavazhasson a magyarországi parlamenti válaszásokon – derül ki az Országos Választási Bizottság honlapján közzétett táblázatból.

A kérelmezők közel fele, mint 26 ezer szavazó Romániában él, közel 14 ezren pedig Szerbiában. A harmadik legtöbb kérelem (összesen 658) eddig Németországból érkezett, míg az Egyesült Királyságból mindössze 88. Ugyanakkor 522 kérelem eddig Magyarországról érkezett.Kétszáz felett van azoknak a kérelmeknek a száma, amelyek az Egyesült Államokból és Svájcból érkeztek, míg Algériából, Chiléből, Iránból, Izlandból, Lichteinsteinből, Luxemburgból, Monacóból, Montenegróból, San Marinóból és Tunéziából csak egy-egy ember adott be kérelmet.

Az OVB adataiban összesítve szerepel az olyan országokból érkező kérelmek száma, ahol tiltják a kettős állampolgárságot (ilyen például Szlovákia), ezekről a helyekről eddig összesen 222 kérelem érkezett be.

A legtöbben, közel 16 ezren e-mailben nyújtották be a kérelmet, eddig csak húszan faxoltak, 288 ember ugyanakkor nem adott meg értesítési címet.

Az, hogy regisztrálnia kell-e valakinek, vagy automatikusan kerül-e fel a névjegyzékbe, attól függ, hogy a magyar lakcímnyilvántartás szerint milyen lakóhellyel, illetve tartózkodási hellyel rendelkezik.
Például ha valakinek külföldi cím van bejegyezve lakóhelyként a nyilvántartásba (a lakcímkártyán szerepel), akkor regisztrálnia kell, akkor is, ha van magyarországi tartózkodási helye, és akkor is, ha nincs.

Ugyancsak regisztrálással kerülhet be a névjegyzékbe az, akinek a nyilvántartás szerint sem lakóhelye, sem tartózkodási helye nincs Magyarországon, vagy ha a magyar lakcímnyilvántartásban nem szerepel.

Nincs szükség ugyanakkor regisztrációra annak, akinek van magyarországi lakóhelyer, vagy ha nincs sem magyarországi, sem külföldi lakcím bejegyezve a lakcímnyilvántartásba, de a lakcímkártyája szerint van érvényes magyarországi tartózkodási helye. Ezekben az esetekben automatikusan veszik fel a névjegyzékbe.  • Tippek
  • Megtakarítás