Mindenki nyújtson menedéket a hajléktalanoknak!

2013.11.14. 19:35

Lakossági szolidaritásra szólít fel Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke, miután a főváros csütörtökön elfogadta a hajléktalanokat kitiltó rendeletet. Ennek alapján jogellenes lesz az életvitelszerű tartózkodás a világörökségi területeken, a megállókban, állomásokon, utasvárókban, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a Népligetben, aluljárokban, oktatás-nevelési intézményekben, valamint azok 100 méteres körzetében.

Menhely Alapítvány felhívása lakossági szolidaritásra

Új jogszabályok rendelkeznek arról, hogy Budapest számos közterületén az életvitelszerű tartózkodás jogellenes és aki e területeket a rendészeti szervek felszólítására nem hagyja el, az szabálysértést követ el.

Amíg az állam, az önkormányzatok nem tudnak mindent megtenni annak érdekében, hogy minden egyes polgártársunknak munkája, lakhatása, minimális jövedelme, biztonságos otthona legyen, addig magunknak is segítséget kell nyújtanunk a fedél nélkül tengődő embereknek.

Arra kérjük minden felekezet papjait és híveit, hogy ne zárják be kapuikat a menedéket keresők elől.

Arra kérjük a használaton kívüli magánterületek tulajdonosait, a társadalmi szolidaritást vállaló

magánvállalkozásokat, közintézményeket és lakóközösségeket, hogy lehetőségeikhez mértek nyújtsanak menedéket a kívül rekedteknek.

Arra kérjük a gyermekvédelmi,szociális és egészségügyi intézményeket, hogy lakhatási lehetőség hiányában netegyék utcára az embereket, a büntetésvégrehajtási intézmények gondoskodjanakaz érintettek utógondozásáról.

Arra kérjük a tanácsot, segítséget kérőket, hogy Budapesten hívják bizalommal a Hajléktalan Diszpécser Központ számát: 338-41-86.

Arra kérjük az eljáró hatóságok dolgozóit, hogy lakhatási lehetőség hiányában ne büntessék meg az otthontalan embereket.

Végül, arra kérjük a helyi és országos ügyekben döntéshozókat, hogy ők is tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy mindenkinek lehessen otthona, itt, ebben a hazában.

Budapest, 2013. november 14.

Győri Péter

kuratórium elnöke