Eltolhatják a 3 éves kortól kötelező óvodát

2013.11.14. 09:01 Módosítva: 2013.11.14. 09:04

Az országgyűlés oktatási bizottsága kedden egy olyan fideszes módosító javaslatot (pdf) fogadott el, ami 2014 helyett csak 2015-től vezetné be a hároméves kortól kötelező óvodát. A Pokorni Zoltán oktatási bizottsági elnök által aláírt bizottsági módosító a költségvetési törvények elfogadásával változtatná meg a Nemzeti köznevelési törvény hatályba léptető intézkedéseit.

A Fideszen belül úgy látják: az intézkedés bevezetésével két legyet lehetne ütni egy csapásra. Egyrészt elkerülhető lenne, hogy jövőre férőhelyhiány vagy elviselhetetlen zsúfoltság alakuljon ki az óvodákban. Férőhely egyébként van, csak ezek eloszlása nem megfelelő. Ennek orvoslására kevésnek tűnik a hátralévő tíz hónap.

A döntés azt is kiküszöbölné, hogy az óvodába özönlő kiscsoportosok „kinyomják” az iskolákba azokat a nagycsoportosokat, akik még nem iskolaérettek. A frakció oktatáspolitikusai szerint a demográfiai adatokat nézve néhány éven belül ez a probléma enyhülni fog, ugyanis egyre kevesebb gyermek születik.

Úgy tudjuk, az oktatási államtitkárság szakmailag nem ért egyet a hároméves kortól kötelező óvoda bevezetésének eltolásával. Ott úgy látják: a korai iskolai kudarcok elkerülésére, a szocializációs hátrányok leküzdésére az a legjobb, ha a gyermek minél hamarabb óvodába kerül. Ez különösen fontos a hátrányos helyzetűek esetében. Az eredeti koncepció szerint egyébként a kötelező óvoda alól 5 éves korig lehet felmentést kérni, ha a a szülő vagy a nagyszülő meg tudja oldani a gyermek nevelését. 

Az LMP-s Osztolykán Ágnes és Ertsey Katalin szerint a Fidesz-KDNP ezzel a döntéssel elismerte, hogy a kormány nem tudja megoldani a férőhelyhiány problémáját. Az országgyűlés a nyár elején 100 százalékos támogatással fogadta el az LMP javaslatát, hogy a családi napközikben is lehessen teljesíteni a kötelező óvodáztatást.

Az LMP szerint a családi napközik alkalmasak lehetnek a férőhelyhiány kezelésére, amennyiben a kormány megfelelő támogatást is biztosít nekik, és még munkahelyeket is teremtenek. Az LMP ezért a költségvetési törvényhez olyan módosító javaslatot nyújtott be, hogy az újonnan, pusztán magánerőből létrejövő családi napközik is megkaphassák az állami támogatást, amit 2012-től elvettek tőlük.