Elítélték Svájcban a villamostenderen induló Skoda két tulajdonosát

2013.11.15. 12:26
Offshore-ozás, jó hírnév megsértése miatti per, kizárás, fellebbezés, hiánypótlás – több hónapja folyik a birkózás a 35 milliárd forintos villamostenderen a BKK és a Ganz-Skoda között. Közben néhány hete a Skoda tulajdonosai közül két üzletembert elítélt a svájci bíróság pénzmosás miatt. A Skoda szerint ez még csak nem is érinti a céget.

A sokadik hiánypótlási felszólításban, amelynek a héten jár le a határideje, a BKK arra kér magyarázatot a villamostenderen részt vevő Ganz-Skoda Közlekedési Zrt.-től, hogy miért nem nevezte meg közvetett tulajdonosai között a Conitor Terra Limited (Guernsey-i) és a Maranex Finance Ltd. (Marshall-szigeteki) céget. E két cég ugyanis a BKK szerint a Skoda Industry Ltd.-ben több mint 25 százalékos tulajdonos. A Skoda Industry a cseh Skoda Transportation a.s. tulajdonosa, amely cég pedig a Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. egyedüli részvényese, és már Budapesten is vagyunk.

E cégösszetétel miatt nevezte a BKK  a Skodát offshore-gyanús hátterű cégnek. A minősítést a Skoda kikérte magának, és nyomban keresetet adott be a BKK ellen, jó hírnév megsértése miatt (a keresetlevél innen letölthető), az eljárás jelenleg folyamatban van.

Külön megkerestük a Skodát, kérdésünkre Lubomíra Černá, a cseh cég képviselője kijelentette, hogy mindenben eleget tesznek a magyar közbeszerzési törvénynek, ezért jóhiszeműen nem vádolhatók azzal, hogy a Skoda offshore cég lenne. A Ganz-Skoda Magyarországon adózik, a tulajdonosok pedig Csehországban adóznak.

Egyben közölte, hogy a jövőben is kártérítési pert indítanak, valamint rágalmazás esetén feljelentést tesznek azok ellen, akik hamis tényeket állítva, jelentős gazdasági kárt okozva rombolják a vállalat jó hírnevét.

A MUS-ügy

Azt is megkérdeztük, hogyan kommentálja a Skoda azt a tényt, hogy július 11-i sajtóközleményükben megnevezett nyolc tulajdonosból kettőt (Marek Cmelja, Jiri Divis) a svájci bíróság október 10-én bűnösnek talált (első fokon) pénzmosásban és más bűncselekményekben? (Az AFP híre ide kattintva, a Reutersé ide kattintva olvasható.)

Kizáró ok lehet

A svájci bírósági döntésnek egyelőre csak elvi jelentősége van, mert első fokon hozták meg, azaz nem jogerős. A közbeszerzési törvény szerint ugyanis nem indulhat magyar pályázaton az a gazdasági szereplő, aki pénzmosás bűncselekményt követett el, és ezt a bíróság jogerősen megállapította.

A válasz szerint a svájci ügy semmilyen módon, még áttételesen sem érinti a Skodát. Különböző magánszemélyek ellen, a Skodával összefüggésbe nem hozható ügyben hozott, nem jogerős ítéletről van szó, ezért a Skoda azt nem kívánja véleményezni. ( Itt olvasható az MTI-közlemény , amelyben Cmelját és Divist tulajdonosként nevezik meg.)

A két Skoda-tulajdonost, Marek Cmelját és Jiri Divist (három társukkal) az észak-csehországi Most városban működő MUS (Mostecká uhelná společnost a.s.) bányaipari vállalat privatizációjával kapcsolatban ítélték el a bellinzonai bíróságon 2013. október 10-én első fokon. A vád listáján csalás, pénzmosás és egyéb bűncselekmény állt.

A vád által felállított konstrukció lényege az volt, hogy a kilencvenes évek végén végrehajtott privatizáció során a vádlottak által irányított Appian nevű cég lényegében a saját tőkéjéből vásárolta fel a MUS részvényeit. Első lépcsőben kivásárolta a kistulajdonosok tulajdonában levő 50 százaléknyi részvényt, majd a MUS-nak a bányatevékenység során keletkezett környezeti károk elhárítására elkülönített keretét átutalták svájci bankszámlákra, megforgatták, és megvették belőle a maradék 46 százaléknyi pakettet a cseh államtól. (A csomag értéke 25,5 millió euró volt.)

A pénzt mintegy száz bankszámla között mozgatták meg, amelyek külön erre a célra megalapított svájci, liechtensteini, bahamai és egyéb offshore cégek nevén voltak. A nyomozás az ügyben 2005-ben indult, és az egyik legkomplexebb svájci pénzmosási elleni eljárásnak tartják. A cseh lapok szerint Monacóban élő Cmelja 4 év, és a szintén ott lakó Divis 3 év 10 hónap letöltendő büntetést kapott első fokon.

A svájci hatóságok több mint 600 millió svájci frankot zároltak különféle bankszámlákon az esettel kapcsolatban. A Czechinsider.cz lap szerint a svájci hatóságok a nyomozás során találkoztak a Skoda nevével is. Az átutalások vizsgálata közben derült ki, hogy az Appian közvetve részt vehetett a plzeni Skoda Holding 2002-es privatizációjában.

Villamostender-kálvária

A BKK 2013. augusztus 22-én a baszk CAF ajánlatát találta a legjobbnak a fővárosi villamostender lezárásakor. A cég 27 milliárdos ajánlata jobb volt a Siemensénél. Ezért a pénzért 25 darab rövidebb (34 méteres) és a 12 darab hosszabb (56 méteres) alacsonypadlós, hosszában átjárható villamost kapna a BKK. A másik három versenybe szálló gyártót, a lengyel PESA-t, a cseh Skodát és a svájci Stadlert különböző okok miatt kizárták. A döntést október 22-én a Közbeszerzési Döntőbizottság felülbírálta, és helyt adva az eljárásból kizárt Skoda jogorvoslati kérelmének, megsemmisítette a BKK korábbi döntését. A BKK-t egymillió forintra büntették. A tender most egy újabb hiánypótlási körnél tart, amelyben a BKK újabb adatokat kér a Skodától.