Radnótit és önmagukat égették a buta nácik

2013.11.15. 22:29

De haragod füstje még szálljon az égig,
s az égre írj, ha minden összetört!
Radnóti Miklós: Negyedik ecloga

A Magyar Nemzeti Arcvonal nevű náci szervezet „az erkölcsi fertő nevében” tartott egy jó kis könyvégetést – talált rá a 444 a szervezet inkább vicces, mint rémisztő beszámolójára. Az MNA „a tisztító lángon” elégette az összes könyvet, melyet tagjai a családi könyvtárból el tudtak emelni, de a képek tanulsága szerint volt, aki a zoknisfiók alján lapuló, összeragadt lapú FHM-től akart megszabadulni (címlapon Görög Zita).

A kiadványégetéssel a szervezet tagjai egyfajta tisztító rítust akartak végrehajtani magukon. Az akció alapvetően dualisztikus ihletettségű, de neoplatonista elemeket is kétségkívül tartalmazó indoklása következik:

(...)amikor a Mozgalomnak szenteltük életünket, akkor önként vállaltuk, hogy Krisztus Urunkhoz méltó életet fogunk élni, és törekszünk önmagunk megjobbítására, számos emberi hibánk elhagyására. A tűz fényt gyújt az éjszakában, ezáltal tökéletesen szimbolizálja a fény és a sötétség küzdelmét. Ebben a küzdelemben mindannyian részt veszünk, bár sokan nincsenek ennek tudatában. A fény erősebb a sötétségnél, hiszen ha fényt gyújtunk, a sötét megszűnik a fény közelében.

Szerintük sokakban él a könyvégetés tabuja, de ez „ostoba tévképzet”, amit „az ország és világhódító háttérhatalom” hozott létre. Pedig „a nemzetrombolás, az embergyalázó pornográfia, és a bolsevizmus népszerűsítése a szentségtörés”. A „bolsevizmus” vagy „nemzetromboló” címke alá tényleg csak rettentő erőfeszítéssel lehet besorolni a mélyen vallásos, és az egyik legszebb hazafias költeményt író Radnótit, de ha véletlenül származása miatt került volna a máglya díszhelyére, akkor talán János evangéliumának idézeteivel is vigyázni kellett volna, hiszen azt sem János vitéz, hanem egy Yohanan - héberül: „Jahve szeret” - nevű zsidó írta.