Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Radnótit és önmagukat égették a buta nácik

2013.11.15. 22:29

De haragod füstje még szálljon az égig,
s az égre írj, ha minden összetört!
Radnóti Miklós: Negyedik ecloga

A Magyar Nemzeti Arcvonal nevű náci szervezet „az erkölcsi fertő nevében” tartott egy jó kis könyvégetést – talált rá a 444 a szervezet inkább vicces, mint rémisztő beszámolójára. Az MNA „a tisztító lángon” elégette az összes könyvet, melyet tagjai a családi könyvtárból el tudtak emelni, de a képek tanulsága szerint volt, aki a zoknisfiók alján lapuló, összeragadt lapú FHM-től akart megszabadulni (címlapon Görög Zita).

A kiadványégetéssel a szervezet tagjai egyfajta tisztító rítust akartak végrehajtani magukon. Az akció alapvetően dualisztikus ihletettségű, de neoplatonista elemeket is kétségkívül tartalmazó indoklása következik:

(...)amikor a Mozgalomnak szenteltük életünket, akkor önként vállaltuk, hogy Krisztus Urunkhoz méltó életet fogunk élni, és törekszünk önmagunk megjobbítására, számos emberi hibánk elhagyására. A tűz fényt gyújt az éjszakában, ezáltal tökéletesen szimbolizálja a fény és a sötétség küzdelmét. Ebben a küzdelemben mindannyian részt veszünk, bár sokan nincsenek ennek tudatában. A fény erősebb a sötétségnél, hiszen ha fényt gyújtunk, a sötét megszűnik a fény közelében.

Szerintük sokakban él a könyvégetés tabuja, de ez „ostoba tévképzet”, amit „az ország és világhódító háttérhatalom” hozott létre. Pedig „a nemzetrombolás, az embergyalázó pornográfia, és a bolsevizmus népszerűsítése a szentségtörés”. A „bolsevizmus” vagy „nemzetromboló” címke alá tényleg csak rettentő erőfeszítéssel lehet besorolni a mélyen vallásos, és az egyik legszebb hazafias költeményt író Radnótit, de ha véletlenül származása miatt került volna a máglya díszhelyére, akkor talán János evangéliumának idézeteivel is vigyázni kellett volna, hiszen azt sem János vitéz, hanem egy Yohanan - héberül: „Jahve szeret” - nevű zsidó írta.