Újra iható a víz Abasáron

2013.11.15. 11:51

Az ideiglenes vezetéknek köszönhetően ismét iható a víz Abasáron, ahol október 7-én szüntették meg a vezetékes ivóvíz-szolgáltatást, mert mérgező anyagok voltak a vízben - közölte a Heves Megyei Védelmi Bizottság.

A napokban befejeződött annak a földalatti, ideiglenes átkötővezetéknek a kiépítése, amelyen keresztül fogyasztható vízhez juthatnak az Abasáriak. A kémiai és bakteriológiai vízminőség-vizsgálat szerint a víz nem tartalmaz az egészségre káros mikroorganizmusokat vagy mérgező vegyi anyagokat, így a népegészségügyi szolgálat péntektől engedélyezte a víz lakossági felhasználását.

A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelentek szerint a kormány határozatban átcsoportosított a Mátrafüred és Abasár közötti távvezeték megépítésére 90 millió forintot, a kutakban feltárt szennyezettséggel veszélyeztetett vízbázisok vizsgálatára 70 millió forintot, a szennyezettség okának kiderítésére 100 millió forintot.

A vezetékes vízellátás szüneteltetését október 7-én rendelte el a Hatvani Járási Hivatal járási népegészségügyi intézete, mivel a vízben található szén-tetraklorid, illetve triklór- és tetraklór-etilén-szennyeződés mértéke meghaladta a rendeletben foglalt határértéket.

Horváth László megyei kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke egy nappal később azt mondta, szerves oldószerek kerültek az Abasár vízellátását biztosító kutakba.