Spanyol diákok tüntettek Budapesten

2013.11.16. 18:07

Körülbelül negyven, Magyarországon tanuló spanyol Erasmus-diák tüntetett szombat délután Budapesten, az Eötvös utcai spanyol nagykövetség előtt. Az egyetemisták az Erasmus hallgatói ösztöndíjak állami kiegészítésének eltörlése, illetve tágabb értelemben a spanyol közoktatásban végbement sorozatos megszorítások, tandíjemelések, a felsőoktatás elitizációja ellen demonstráltak. A nagykövetség előtt felolvasták követeléseiket, majd átvonultak a Hősök terére, ahol egy videóüzenetet vettek fel.

A budapesti tüntetés egy összehangolt európai akció része: szombat délután több európai nagyvárosban, köztük Berlinben, Lisszabonban, Krakkóban, Edinburghben, Torinóban és Rómában is megmozdulásokat szerveztek a spanyol diákok, és minden helyszínen rögzítettek egy videót, amelyben elmondják: a jövőt veszélyeztető, igazságtalan támadásnak tartják az Erasmus-öszöndíjak megvágását, és megvédik a mindenkinek hozzáférhető közoktatást.

A spanyol egyetemisták azután kezdtek széles körű tiltakozásba, hogy egy María Rosa Sánchez nevű blogger kiszúrta, hogy a spanyolok hivatalos közlönyében kihirdetett egyik törvénymódosításban elbújtatva szerepel, hogy a 2013/2014-es tanévben csak azok lesznek jogosultak az Erasmust kiegészítő 100 eurós állami ösztöndíjra, akik az előző tanévben általános (tanulmányi vagy szociális) ösztöndíjban részesültek. Az intézkedés ellen tiltakozók online petíciót indítottak, amelyhez mostanáig több mint 230 ezren csatlakoztak, a Twitteren pedig megjelent az #ErasmusRIP hashtag, amit már az első napon 90 ezren használtak. A felháborodás fő oka a támogatás megvonása mellett annak visszamenőlegessége volt, a kiegészítő ösztöndíjat azok is bukták volna, akik már kiutaztak, és ezt az összeget már előre belekalkulálták a költségeikbe. Enélkül csak a 115 eurós EU-támogatást kapták volna meg, ami még Magyarországon sem elég a megélhetéshez.

Magyarországról harcolunk a közoktatás fennmaradásáért!

A múlt hétfőre kicsúcsosodott tiltakozások azonban a jelek szerint nyitott kapukat döngettek: kedden már arról szóltak a hírek, hogy a kormányzó jobboldali Partido Popular (PP) nyomására erre a tanévre felfüggesztették a botrányt kiváltó módosítást, a 2014-es költségvetésben pedig kibővítenék a hallgatói mobilitási programok állami támogatására fordítható tételt. Utóbbi valóban radikálisan csökkent az elmúlt három évben: míg 2011-ben még 62,7 millió eurót fordítottak erre a spanyolok, az idén már csak kevesebb mint 16 millió állt rendelkezésre. Az eredeti tervek szerint a 2014-es költségvetés 18 millió eurót különített el erre a célra, ami az elmúlt három évre vetítve 71 százalékos csökkentést jelent.

A diákok viszont nem tartják megnyugtatónak a jövő évi költségvetés kibővítésére tett ígéreteket, ezért továbbra is azt követelik, hogy a kormány a következő, 2014/2015-ös tanévben is legalább annyit fordítson az Erasmus-ösztöndíjak kiegészítésére, amennyit az idén. Az Indexnek nyilatkozó erasmusosok azt sem látták járható útnak, hogy az állami ösztöndíj csak szociális alapon járjon – bár páran támogatták azt az ötletet, hogy a „nagyon gazdagok” ne kaphassanak ösztöndíjat, legtöbbjük szerint az Erasmusnak továbbra is mindenki számára hozzáférhetőnek kellene maradnia. „Budapesten még szerencsénk van, de azok is ennyit kapnak, akik Svédországba mennek” – mondta Juan, jelezve, hogy a 215 euró szobabérléssel együtt még Magyarországon sem elég a megélhetésre, hiába számít relatíve olcsó célországnak.

Spanyolország tavaly az egy országra jutó legtöbb, körülbelül 40 ezer diákot küldött ki valamelyik európai országba az Erasmus-program keretében. Magyarországon ebben a tanévben körülbelül 300-an tanulnak, többségük angolul, és mindannyian úgy értékelik: az itt töltött idő alatt többet fejlődik az angol tudásuk, mint a spanyol közoktatásban 15 év alatt. Az Index által megkérdezett spanyol diákok elégedettek a magyar felsőoktatással, és nem szeretnék, ha a jövőben csak kevesebb társuknak lenne adott ez a lehetőség, ami szerintük az egész európai integráció egyik leglényegesebb eleme.