Ezért nem vizsgálhatja az ellenzék a NAV-botrányt

2013.11.18. 20:37 Módosítva: 2013.11.19. 09:15
125 ellenzéki képviselő ül a parlamentben, 78-an elegen lennének ahhoz, hogy felállítsanak egy vizsgálóbizottságot. Mondjuk azért, hogy foglalkozzanak Horváth András kiugrott NAV-ellenőr vádjaival, aki szerint az adóhatóság ezermilliárdot nem hajt be a kiemelt adózóknál, azaz a csókos multiknál. Ez a bizottság mégsem jött össze. De miért?

Közleményben reagált az MSZP Schiffer András LMP-frakcióvezető és Ángyán József mai közös sajtótájékoztatójára, melyen a két politikus arról beszélt, hogy az MSZP és a Fidesz politikusainak elutasítása miatt nem sikerült összegyűjteni a szükséges aláírást a NAV-botránnyal foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottsághoz. Ángyán elég keményen odaszúrt a két pártnak, szerinte

egységes maffiahálózat kerítette be az államot és a politikát, és ezt a maffiahálózatot képviseli az MSZP és a Fidesz az Országgyűlésben.

A szocialisták viszont azt írják, hogy a NAV működését vizsgáló bizottság tevékenységét támogatják, és a felállításáról szóló javaslatra igennel szavaznak, de a kezdeményezést a Jobbik miatt mégsem írják alá. 

Csak hát ha egyszer nem írják alá, akkor fel sem állhat az a bizottság, amit így egyébként már hiába is támogatnának.

Egyszer már megszívták a Jobbikkal

A közlemény szerint az MSZP

nem vállal semmilyen közösséget a Jobbik képviselőivel, ezért a bizottság felállítására vonatkozó javaslatot a jobbikos aláírások mellett nem kívánták aláírni, de Mesterházy Attila pártelnök biztosította a kezdeményező LMP elnökét, Schiffer Andrást, hogy az MSZP képviselői aktívan, támogatóan részt fognak venni a bizottság munkájában.

Úgy tudjuk, az MSZP frakcióvezetője jelezte azt is Schiffernek, hogy amennyiben a Jobbikot kihagyják az akcióból, abban az esetben számíthat az MSZP-s szignókra. Schifferék viszont a jobbikosokhoz is odavitték az íveket.

A szocialisták azért ilyen óvatosak, mert egyszer már másfél hónapja egy közös ellenzéki vizsgálóbizottság-kezdeményezés számunkra igen szerencsétlenül sült el. Akkor az LMP és az MSZP a Jobbikkal közösen össze tudott gyűjteni 78 aláírást, hogy a parlament bizottságot állítson fel az E.ON-megvásárlás kivizsgálására, ám a szocialisták végül az aláírásaik visszavonására kényszerültek . Gyöngyösi Márton elhíresült zsidólistázós felszólalása után ugyanis Mesterházy Attila kijelentette, hogy a Jobbikkal semmilyen, még közös parlamenti kezdeményezésekben sem vesznek részt – a Fidesz pedig erre a kijelentésre hivatkozva szólította fel az MSZP-t, hogy hátráljon ki. A szocialisták pedig ezt akkor meg is tették.

A Fidesz és a pártközeli sajtó akkor és azóta is azzal szívatja az MSZP-t, hogy lám, miközben az egyik nap rasszistáznak, a másik nap összeállnak a szélsőjobboldallal. A gond csak az, hogy

a Jobbik nélkül meg van lőve az ellenzék.

Bármilyen parlamenti vizsgálóbizottság felállításához ugyanis 78 képviselő aláírása szükséges.

Összefoghat-e a baloldal a Jobbikkal a parlamentben?

Hogy jöhet ez össze? Számoljunk! Az MSZP frakciójában negyvennyolcan ülnek, az LMP-jében heten, a DK és a PM függetlenjei pedig összesen tizennyolcan vannak: ez így 73. Ami azt jelenti, hogy a Jobbik támogatása nélkül (az ő frakciójuk jelenleg 43 főből áll) az ellenzéknek gyakorlatilag nincs esélye összehozni semmiféle vizsgálóbizottságosdit.

Akad ugyan még kilenc másik független képviselő, de közülük négyen volt jobbikosok (Endrésik, Lenhardt, Pősze, Rozgonyi), ketten pedig volt fideszesek: a vak komondoros Balogh József és a gumikalapácsos Molnár Oszkár. Szóval ők sem éppen egy vonzó társaság a baloldalnak, ha egyáltalán szóba állnak velük. Meg hát az MSZP-ből kiszálló, majd a Fidesz új alkotmányát népszerűsítő Szili Katalinra is bajosan számíthatnak manapság. (Szili jelenlegi pártja, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért később közölte, hogy a volt házelnök   támogatta az aláírásával a NAV-vizsgálóbizottságot.) Aláírta szintén exfideszesként a kezdeményezést Ángyán József, és az LMP-ből kizárt Ivády Gábor szignóját sem reménytelen megszerezni, ám a baloldali frakciók és frakció nélküli baloldali pártok velük együtt is csak 75-en vannak.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Jobbikkal nem csak az MSZP-frakció, de az abból kivált DK-sok sem akarnak közösködni.

Schiffer: Eddig nem volt bajuk a Jobbikkal

Megkérdeztük Schiffer Andrást is, aki megerősítette, hogy az MSZP valóban aláírta volna a kezdeményezésüket, ha kihagyják a Jobbikot. Az LMP frakcióvezetője szerint viszont álságos ez az érvelés,

Hagyjanak már ezzel!,

(ezt ő mondta), mert a három ellenzéki párt több közös parlamenti kezdeményezést is jegyzett 2010 óta. Ezekkel pedig szerinte egészen addig nem volt baja a szocialistáknak, amíg „rájuk nem szóltak valakik, akiknek a véleménye ezek szerint ilyen fontos". Schiffer azt is hozzátette, hogy két másik vizsgálóbizottsági javaslatukat sem támogatta korábban az MSZP, azokban az esetekben pedig még csak nem is a Jobbikkal érveltek, a Mol–INA-ügyben például nem is nagyon indokolták szerinte, hogy miért nem adják nekik az aláírásukat.

Hát így.