Valér
4 °C
8 °C

Jól becsokiznak a debreceni állatkert lakói

2013.11.18. 17:51

Több mint egymillió forint értékű lefoglalt csokoládét adományozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a debreceni állatkertnek. Az édességeket hétfőn, az átadást követően meg is kóstolták a gibbonok, tudósított az MTI.

Az ajándék átadásakor Suller György Attila őrnagy, vám- és jövedéki szóvivő elmondta: két korábbi akcióban lefoglalt, lejárt szavatossági idejű, vagyis emberi fogyasztásra már nem alkalmas csokoládét adományoztak az állatkertnek.

A csokoládészeleteket a gibbonok házában adták át a hivatal munkatársai az intézmény képviselőinek. A csokoládéból kóstolót kaptak a debreceni állatkert lakói. A látványetetés közben Nagy Sándor Tibor, a Nagyerdei Kultúrpark ügyvezető igazgatója közölte, hogy a gondozott állatok ellátásához jól jön minden adomány.

A debreceni állatkertben több olyan faj is él, amelynek etetéséhez - különösen a téli, több energiát igénylő időszakban - ez az édesség is jól felhasználható. Kapnak belőle a tamarinok, a gibbonok, a mosómedvék, a lajhár és az örvös medve is - mondta Nagy Sándor Tibor. A több mint 60 ezer darab csokoládészeletet a következő hónapokban fokozatosan, más takarmányfélékkel vegyítve adják majd oda az állatoknak.

A háziállatainkat, különösen a kutyákat csokoládéval etetni egyébként elég rossz ötlet, nem véletlenül int óva tőle minden állatorvos. Ennek nem csak az elhízás veszélye az oka, hanem az is, hogy a csokoládé az állatok egy része számára valóban méreg. A kakaó egyik alkotóeleme a theobromin nevű alkaloid, amit sokkal lassabban bont le a szervezetük, mint az ember. A theobromin-mérgezés első tünetei a szédelgés, hányás, hasmenés, megnövekedett vizelési inger. Súlyos esetben belső vérzéshez, epilepszia-szerű rohamokhoz és szívrohamhoz vezethet. Az étcsokoládé átlagosan kilónként 14-15 grammot, a tejcsokoládé 1,5-2 grammot tartalmaz az anyagból. Általános szabályként elmondható, hogy ahány kiló a kutya, annyiszor 1,3 gramm étcsokoládé elfogyasztása már előhozhatja a mérgezés tüneteit.