Gumirazzia van Pest megyében

2013.11.19. 15:07

Közúti rendőrségi akció zajlik Pest megyében, a rendőrök ellenőrzik a gumikat és 2 ezer autósnak adnak tanácsot a biztonságos téli közlekedéshez - közölte a Hvg.hu rendőrségi forrásból.

Az autókat szúrópróbaszerűen ellenőrzik, elsődleges cél az abroncsok állapotának általános felmérése, valamint az autósok ismeretanyagának bővítése. Az egynapos akcióban 72 rendőr vesz részt, az autósok 17 helyszínen számíthatnak ellenőrzésre.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a gumiabroncsok megfelelő profilmélysége nemcsak a gumiabroncsok tapadása, hanem az autó irányíthatósága szempontjából is fontos. Emlékeztetnek rá, hogy a KRESZ minimum 1,6 mm-es mintázati mélységet ír elő, viszont a közlekedésbiztonsági szakértők nyári gumiabroncsok esetében legalább 3 mm-es, téli abroncsoknál pedig minimum 4 mm-es mintázati mélységet tartanak megfelelőnek. Télen havas, latyakos úton az abroncsok kapaszkodó és vízelvezető képessége elsősorban a mintázati árkok mélységén múlik.

A téli gumit viszont nem szabad nyárra fent hagyni, mert a téli körülményekre tervezett abroncsok belső szerkezete teljesen megváltozik, ha nyári melegben használják őket és megbízhatóságuk, teljesítményük messze elmarad attól, amit az autósok egy téli abroncstól elvárhatnak.