Ha fideszes lennél, már bepereltünk volna!

2013.11.19. 13:04

„Tibor, otrombán hazudsz, és ha fideszes lennél, már bepereltünk volna. Csak azért nem tesszük, hogy ne terheljük a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt választási összefogásra ítélt kapcsolatát” − írja a Demokratikus Koalíció nevében Gréczy Zsolt, a párt szóvivője Szanyi Tibornak.

A Gréczy által jegyzett közlemény szerint ezzel arra reagáltak arra, hogy Szanyi Tibor azt nyilatkozta a bajai videó kapcsán, hogy „az MSZP azt az egy felvételt kapta, amelyet a DK rendelt meg bizonyítékként." Illetve, hogy a „fizikai kiváltó" szintén a Demokratikus Koalíció.

Amit teszel, súlyosan árt az Orbán-rezsimet leváltani akaró demokratáknak, az együttműködés ügyének, bele se merünk gondolni, miért viszed ezt a szerepet. Ha csak nem azért, mert Te jövőre Brüsszelbe mész dolgozni és más nem is érdekel, nyakunkon marad-e még négy évig az önkény.

Mi kiálltunk az MSZP mellett a bajai videó kapcsán, erre Te hátulról szúrsz. Gyorsan be kéne fejezni, mert muszáj lesz közösen dolgoznunk a kormányváltás érdekében.

Megkérjük a DK tagjait, szimpatizánsait, ne üljenek fel az ehhez hasonló provokációnak, és a szavaidat a jövőben sem kívánjuk kommentálni a nyilvánosság előtt. Egyszer megtettük, reméljük, értesz belőle.

− írja Gréczy. 

A Híradó.hu oldalon azóta viszont javították a Szanyi Tibortól idézett mondatot:

Cikkünk eredeti változatában pontatlanul idéztük a Szanyi Tiborral készült, reggeli interjúban elhangzottakat! Azt írtuk: ...”tudomása szerint az MSZP azt az egy felvételt kapta, amelyet a DK rendelt meg bizonyítékként – szerinte egyébként elég pancser módon , és amelyiket aztán a párt a rendőrségre is eljuttatott.”

Ezzel szemben a pontos idézet a következő: "Volt egy megrendelés ugye, bizonyítékot rendelt a Demokratikus Koalíció, elég pancser módon. Piac reagált, gondolom több helyen is elkezdték gyártani a bizonyítékokat, valamelyik piacképes volt, amit el tudtak sütni" – mondta Szanyi Tibor.”

Telefonon beszéltünk Gréczy Zsolttal, akitől azt kérdeztük: fenntartja-e a párt ezt a kemény hangvételű nyilatkozatát az idézet pontosítása után. A Demokratikus Koalíció szóvivője erre úgy reagált: 

Nagyjából ez is azt sugallja, hogy ezzel a százezer forintos felhívással a DK mintha megrendelte volna a bajai videót. De bárhogy is fogalmazott Szanyi Tibor, ha konkrétan állítja vagy csak sugallja hogy DK-nak bármi köze lehet a bajai videóhoz, azt visszautasítjuk. Minden ilyen nyilatkozat azért is káros, mert a két pártnak együtt kell működnie a következő országgyűlési választásokon az Orbán-rezsim leváltásában. Nem szeretnénk, ha efféle nyilatkozatok megterhelnék a két párt viszonyát.

Szanyi Tibor pedig a következőt reagálta a DK nyilatkozatára:

Mindenki foglalkozzon a maga dolgával! Egy szóvivőtől elvárható, hogy egy hanganyagot meghallgasson, s ne annak szerkesztőségi átiratából indítva keverje Baját Brüsszellel, álságos moralizálással fűszerezve. A tisztánlátás kedvéért mégis megerősítem, hogy ha a DK sajtótájékoztatón ígér pénzt bizonyítékokért, és a DK egyik tagja le is gyárt egy ilyet, az nem az MSZP problémája! A mi problémánk abból eredt, hogy a DK által megrendelt és legyártott 'árut' valamilyen oknál fogva hozzánk szállították le. Mit tehettünk? Átvettük, megnéztük, s bevittük a rendőrségre, illetve egyik munkatársunk – helytelenül és titokban – a Hvg.hu-nak is átadta, akik meg nyilvánosságra hozták. Az egész bajai sztoriból engem kevésbé ez a médiacirkusz érdekel, hanem sokkal inkább annak a keserű nyomornak a felszámolása foglalkoztat, amit abban a szavazókörben is megtapasztaltam.