Kigyulladt a gyurgyalagok szemétkupaca

2013.11.19. 18:49

Eddig tisztázatlan okokból kigyulladt az egri Rozália temető mellett egy szemétkupac kedd délután - írja a Heol.hu cikke. A tűz azt követően keletkezett, hogy egy nappal korábban az egyik tévécsatorna híradója megszellőztette: a védett gyurgyalagok költőhelyének közelében éktelenkedik a szemétkupac. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága jelentette a környezetvédelmi hatóságnak.

A Heol információi szerint a temető melletti területen zömében növényi maradványok voltak összehordva, amik közé kegyeleti tárgyak, műanyag koszorúk, flakonok is keveredtek. Ez a környezetszennyezésen túl azért is probléma, mert a terület kedvelt költőhelye a fokozottan védett gyurgyalagoknak. Ezek a madarak költőüregekben fészkelnek, ilyeneket szép számmal találhattak a szeméttel szennyezett területen.

agria

Hevesi Katalin, a Heves Megyei Katasztrófavédelem ügyeletese elmondta: fél ötkor kapták a bejelentést, egy tűzoltó egység vonult a helyszínre, hogy megfékezze a lángokat.

Pedig a temető gondnoka már megrendelte a szemét elszállítását, szerdán érkezett volna érte az autó, de a tűz gyorsabban elintézte.