no

Rezešová meg se állna a teljes felmentésig

2013.11.19. 18:44
Kis sírással, de nagy meglepetések nélkül ment le a négy ember halálát okozó ittas vezetéssel vádolt szlovák milliomosnő, Eva Rezešová perének utolsó előtti napja, a perbeszédeké. Az eddig passzív ügyész három és fél órás, elképesztően aprólékos vádbeszéde után utolsó nagy, háromórás rohamot indított Rezešová ügyvédje is a bíróság meggyőzésére. A tét: közel 13 börtönév vagy teljes szabadság. Az elsőfokú ítéletet pénteken hirdetik ki.

Három és fél órás, egyetlen perc szünet nélkül végigmondott vádbeszéddel tette próbára az ügyész a Gödöllői Járásbíróságot és a lassan katlanná változó teremben piros pufidzsekit, pöttyös sálat viselő vádlottat, Eva Rezešovát a szlovák milliomosnő büntetőperének keddi tárgyalásán.

Az ügyész rendkívül aprólékosan, pontról pontra ment végig a négy ember halálát követelő tavaly augusztusi baleset minden fontos bizonyítékán, minden tanúvallomáson, minden szakértői véleményen, ami csak összegyűlt a per augusztusi kezdete óta. Beszédének lényege mégis az volt: "szilárd meggyőződése", hogy már a per kezdete előtt is tudtuk az igazságot, a május 16-án elkészült vádirat alapjain nem változtatott a bíróság előtti eljárás, nem került elő olyan bizonyíték, ami megingatta volna azt.

A vádhatóság szerint Rezešová bűnös több ember halálát okozó ittas járművezetésben és közúti veszélyeztetésben is, ez utóbbit valamivel a tényleges ütközés előtt követte el, amikor az M3-as autópályán BMW terepjárójával villogtatva megpróbálta leszorítani az áldozatok Fiatját.

A tolmácsát mi fizetjük

Az ügyész azt kérte: halmazati büntetésként a kiszabható felső határhoz, a 13 évhez közeli, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélje a bíróság a vádlottat, továbbá tiltsa el a járművezetéstől, és kötelezze arra, hogy fizesse ki a bűnügyi költségeket. Egy olyan költség van, amit még az ügyész se próbálna Rezešováékkal kifizettetni: a tolmács díját a magyar állam viseli, mert az anyanyelvhasználat jogát garantálja a büntetőeljárási törvény.

Rezešová fülébe végig, az egész per alatt duruzsolt egy szlovák tolmács, de egyébként beszél valamennyire magyarul. Ez kiderült a múltkori tárgyaláson, amikor az anyaságának a kritizálása és a volt élettársa kihozta a sodrából.

A vádbeszédben csak azért nem kérte a maximális 13 évet az ügyész, mert pár enyhítő körülményt maga is felsorolt: Rezešová büntetlen előéletét, két gyerekét és az időmúlást, azt, hogy eltelt már több mint egy év a baleset óta. Súlyosító körülménynek nevezte viszont, hogy a balesetben négyen haltak meg, és hogy a vádlott több Kresz-szabályt is szándákosan megszegett.

És ha várt négy hónapot, mi van akkor?

Rezešová ügyvédje, Novák Péter sem fogta rövidre a védőbeszédét, több mint három órán át beszélt, nagy átéléssel, olyan rutinnal használva a retorikai eszköztárat, ami elég távol állt a halk, akadozó, monoton vádbeszédtől. A könnyebb védői feladattól haladt az egyre nehezebbek felé, először a közúti veszélyeztetés vádpontját támadta, aztán azt, hogy védence részeg lett volna, végül pedig már arról győzködte a bíróságot, hogy nem is a vádlott hibája volt a baleset.

Végül a teljes felmentést indítványozta. A védelem verziója szerint Rezešová nem próbált leszorítani senkit, nem ivott, csak némi nyákoldó gyógyszert vett be a baleset előtt, utána meg a fejre állt autóban tévedésből húzta meg a víznek hitt vodkát, a BMW terepjáró pedig azért rohant bele hátulról a Fiatba, mert a kisebb autó előzni próbált, és hirtelen elé vágott.

Az ügyész és a hozzátartozók ügyvédje szerint ezzel a történettel többek között az is gond, hogy négy hónapig várt Rezešová az elmondásával, sokáig nem tett vallomást, illetve mást mondott rögtön a baleset után. Szerintük taktikázott: a bizonyítékokhoz igazította a mondandóját. A sértetti ügyvéd szerint ilyen húzás volt az is, hogy az utolsó pillanatban, november 18-án még beadott egy kiegészítést Rezešová a régi vallomásához, amiben azt írta: most már eszébe jutott, hogy egy szembe jövő autó bevilágított a szemébe a sövény résén át a baleset előtt. Az előzmény, hogy az egyik, a védelem által felkért műszaki szakértő a baleset lehetséges okai között említett egy ilyen elvakítást.

Kétségek és lottóötös

A milliomosnő ügyvédje egy dolgot sulykolt végig a védőbeszédben: szerinte "nincs olyan bizonyíték, ami kétséget kizáróan cáfolná a vádlott védekezését", az elítéléséhez nem elég azt mondani az egészre, hogy "nem hiszem el". (Erre később az áldozatok hozzátartozói által megbízott ügyvéd úgy reagált: Rezešová története szerint legalább 10 valószerűtlen dolognak kellett volna egyszerre bekövetkeznie, és ennek körülbelül annyi a valószínűsége, mint hogy hétvégén ő megnyerje a lottóötöst.)

Az ügyvéd védence kérésére még azt is elmondta a bíróságnak,  hogy Rezešová kifogástalanul viselkedik a börtönben, munkát is vállalt, és dicséretet kapott. A védőbeszédet megszakította egy kis közjáték, amikor az ügyvédje arra tért rá, hogy egy szakvélemény szerint ő milyen jó anya, Rezešová elsírta magát. A teremben lévő fotósok kattogtatni kezdtek, a bírónő pedig nagyon hamar megelégelte ezt, kijelentette, hogy ez már sérti a vádlott emberi méltóságát, és tíz perc szünetet rendelt el.

Rezešová szereplése az utolsó szó jogán már nem volt látványos, és alig két percig tartott. Lényegretörő mondataival nem adott sok munkát a tolmácsának. Közölte, hogy egyetért mindazzal, amit az ügyvédje elmondott. Kijelentette, hogy mély sajnálat van benne, együtt érez az áldozatok hozzátartozóival. "Higgyék el, hogy ez számomra sem egyszerű, mert életem végéig ezzel együtt kell éljek. És a családomnak is" - mondta. Végül azzal fejezte be, hogy változatlanul ártatlannak érzi magát, és a felmentését kéri.

Az elsőfokú ítéletet, ami várhatóan fellebbezések miatt nem lesz jogerős, péntek reggel hirdeti ki a Gödöllői Járásbíróság.