Szócska: Jelentősen kevesebben cigiznek

2013.11.19. 15:40 Módosítva: 2013.11.19. 16:05

Az elmúlt években a nemdohányzók védelme érdekében tett intézkedéseknek köszönhetően jelentősen csökkent a dohányosok száma - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár kedden Budapesten. Szócska Miklós elmondta, egy megismételt felmérés azt mutatta, hogy míg 2012-ben a felnőtt lakosság körében a naponta dohányzók aránya 28 százalék volt, addig ez az arány 2013-ra 19 százalékra esett vissza - írja az MTI.

Nagyjából 200 ezren abbahagyták a dohányzást Szócska szerint.

A felmérés

Az 1500 ember megkérdezésén alapuló felmérés szerint a dohányosok száma mindkét nem esetében csökkent. A tavalyi felmérésben a férfiak 32,3 százaléka, míg az idén már csak 24,3 százaléka mondta azt, hogy naponta rágyújt. A nőknél ez az arány a tavalyi 23,6 százalék után 15,2 százalékot mutatott az idén.

Szócska Miklós szerint a dohányzás visszaszorítása érdekében tett intézkedések hatására mérhető az infarktusok számának visszaesése. 500 millió forint európai uniós támogatásból országszerte több mint 90 tüdőgondozóban indul leszoktatást támogató tanácsadás.

Az államtitkár szerint a félelmekkel ellentétben nem csökkent a vendéglátóipari egységek forgalma a benti dohányzás tiltása ellenére.

Szócska arról nem szólt, hogy vajon azért is csökkenhetett a dohányzók száma, mert az említett időszakban a dohánytermékek ára jelentősen nőtt, a tavaly körülbelül 600 forintért megkapható cigaretták már 1000 forint körüli áron mennek.

Gégerák

Tamás László, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a szájüregi és gégerák-megbetegedésekben is dobogós helyen van Magyarország. Mint mondta, a negyedik legjelentősebb rákhalálozást okozó megbetegedés a gége-, szájüregi vagy a nyelvgyökrák.

Az ilyen megbetegedésekkel kezeltek 90 százaléka erős dohányos.

Egy gyógyult gégetumoros beteg, Karsai János saját betegségtörténetét mondta el. Fiatal kora óta erős dohányos volt, napi három dogoz cigarettát szívott el, de csak 2010-ben fordult orvoshoz, akkor diagnosztizálták nála a nyelvgyökrákot és a nyirokcsomó-daganatot. A kemoterápia ellenére is a gégéjére húzódott a rák, aminek következményeként el kellett távolítani a gégéjét és a nyirokcsomóit. Most beszédsegítő készülékkel kommunikál.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla