no

Szőröstatu-ikrek születtek Miskolcon

2013.11.19. 19:31

Tavaly Magyarországon elsőként született nagy szőrös tatu Magyarországon. A miskolci állatkert tatuinak idén ikrei születtek. A két fiatal állat még alig múlt egy hónapos, eddig idejük nagy részét az odújukban töltötték, mostanra azonban már egyre gyakrabban hagyják el azt, hogy felfedezzék a külvilágot - számol be büszkén a miskolci állatkert. 

A két kisállat alig volt több 100 grammosnál születésekor, apró rózsaszín testükön azonban halványan már akkor is megfigyelhetőek voltak a fajra jellemző övek. Az ikrek nagyon gyorsan növekednek, hiszen öt hét elteltével már elérték az egy kilogrammos súlyt, és már teljesen a felnőttek kicsinyített mása. Amikor háromhetes korukban elkezdett nyílni a szemük, el-elhagyták a szülői házat jelentő odújukat, mára bátran szaladgálnak férőhelyükön.

A nagy szőrös tatuknál (Chaetophractus villosus) nem ritka egyébként, hogy ikrek jönnek a világra, sőt, ez az általános. Sok tatufajtól eltérően a nagy szőrös tatu azonban nem egypetéjű ikreknek ad életet, hiszen gyakori, hogy a két utód egyike nőstény, a másik pedig hím. A nálunk világra jött kölykök nemét viszont egyelőre még nem lehet megállapítani.

778653 728664853829336 610462630 o
Fotó: miskolczoo.hu

A Dél-Amerika száraz, bozótos, füves, erdős területein honos nagy szőröstatu mintegy kéthónapos vemhesség után hozza világra utódait, a maga ásta földalatti üregében. A fiatalok kilenc hónaposan válnak ivaréretté, és akár húsz évnél magasabb kort is megérhetnek.

A világ állatkertjeinek nyilvántartása szerint 2012-ben csak 10 egyed jött világra.