Egy rendőr is érintett lehet a bögöti rongálásban?

2013.11.21. 09:20 Módosítva: 2013.11.21. 15:03

A Vas Népe csütörtöki száma és a szerdai TV2 Tények is beszámolt arról az esetről, hogy a Vas megyei Bögötön az érintettek szerint hétvégén megtámadtak és életveszélyesen megfenyegettek egy cigány családot. A lapnak és a Tényeknek is arcát nem vállalva nyilatkozó roma nő az mondta, hogy ismeretlenek betörték a család házának ablakát, összetörték a kerítést, és petárdákat robbantottak a ház előtt, miközben olyanokat kiabáltak, hogy

Kinyírunk benneteket! A gyerekek vérét akarjuk! Cigányok itt nem maradhatnak! A cigányokat ki kell irtani!

A házban egy özvegy nő lakott gyerekeivel. Az első ablaktörés után kihívták a rendőröket, akik ki is jöttek, és felvették a jegyzőkönyvet, majd pedig megérkeztek a kisebbségi önkormányzat önkéntes segítői is. Ők hétfő hajnali négyig maradtak, de távozásuk után a támadók visszatértek, és betörték az ablakokat. 

A családtagok végül elhagyták a házat, és a nő testvérénél húzták meg magukat, és a kisebbségi képviselők szerint nem is akarnak visszatérni. A bögöti polgármester szerint korábban semmilyen etnikai feszültség nem volt a település cigány és nem cigány lakosai szerint.

A Vas Megyei Rendőrkapitányság szóvivője csütörtök délután azt írta nekünk, hogy a rendőrök kétszer is jártak a háznál szombat éjjel, és rongálás miatt indítottak eljárást. "A 2013. november 16-án 21 óra 35 perckor történt rendőri intézkedés során a házban tartózkodók sem lövöldözésről, sem petárdázásról nem számoltak be. Közölték, egy durranásszerű hangot hallottak, ami olyan volt, mintha lőttek volna. Lövésre utaló nyom azonban a helyszínen nem volt felkutatható. A lakók a rendőrséget arról sem tájékoztatták, hogy korábban a házuk előtt egy nagy csapat jelent meg. A 2013. november 17-én 0 óra 45 perckor történt rendőri intézkedés során az érintett családi ház dupla ablaküvegének külső része volt betörve, azt nem bedobták, hanem beütötték, továbbá a hulladék fából, fa maradványokból összeállított fa kapu volt az ingatlanra bedőlve. A házban tartózkodók az ingatlan előtt vagy környékén senkit nem láttak" - fogalmazott.

Érintett egy rendőr is a támadásban?

A Vas Népe és a TV2 is beszámolt arról, hogy a nő szerint egy sárvári rendőr is valamilyen módon érintett az esetben. A nő azt mondta, hogy a bögötön élő, de Sárváron dolgozó rendőr rajta kereste eltűnt dolgait a támadást megelőző napokban.

A szóvivő szerint a bögöti nő, akinél a rendőrök jártak, november 18-án egy olyan hivatásos rendőrrel kapcsolatban tett feljelentést, aki ebben a két rendőri intézkedésben nem vett részt. A rendőrség ezt a bejelentést érintettsége miatt a nyomozó ügyészséghez továbbította.

A Vas Megyei Főügyészség szóvivője azt mondta, csütörtökön meg is érkezett hozzájuk ez a feljelentés, és három napon belül elbírálják, hogy elrendelik-e a nyomozást. Addig az ügyről semmilyen részletet nem árulnak el.