Auguszta
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Gyurcsány a vagyonával felelne a kampányért

2013.11.22. 16:41

A Fidesz azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés a pártvezetőket is tegye felelőssé a kampánytámogatás utáni elszámolásban, írja az MTI. Az erről szóló zárószavazás előtti módosító indítvány benyújtását Gulyás Gergely, a kormánypárt országgyűlési képviselője jelentette be pénteken.

Gulyás indoklása szerint a kezdeményezéssel szakítanak azzal a két évtizedes gyakorlattal, hogy a pártok gazdálkodásának nem voltak felelősei. Gulyás Gergely szerint így a jövőben elkerülhetők lesznek az olyan lehetetlen helyzetek, mint ami most kialakult az SZDSZ felszámolása közben. Emlékeztetett, a szabad demokraták úgy halmoztak fel több mint egymilliárd forint tartozást, hogy azt már nem tudják visszafizetni.

  • A kormányoldal kezdeményezésének elfogadása után nem csak a pártnak, hanem vezetőinek is polgári jogi felelőssége lesz a felvett kampánytámogatások visszafizetésére
  • Ez azt jelenti, ha egy megszűnt pártnak nem elég a vagyona a kampánytartozása fedezésére, akkor a szervezet helyett annak vezető tisztségviselőinek, illetve elnökségének kell helyt állnia.
  • Több százmillió forintos kampánytámogatást csak a nagyobb, országos pártok kapnak, amelyeknek ingatlanvagyona elegendő fedezetet nyújthat egy esetleges tartozás kiegyenlítésére. A kisebb pártoknak ezzel szemben kevesebb forrással kell elszámolniuk, amihez elegendő biztosíték lehet a vezető tisztségviselőik személyes visszafizetési kötelezettsége.
  • A pártoknak átengedett állami források elszámolására pontosan ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint ami a jelöltek esetében is érvényes, vagyis a pártok nem kapnak semmilyen kedvezményt ezáltal.
  • A pártok csak a szavazáson ténylegesen részt vevő jelöltjeik után jogosultak támogatásra, a visszalépő vagy más okból kieső jelöltek után kapott összeget vissza kell fizetniük a kincstárnak.
  • A pártnak a teljes kampánytámogatást vissza kell fizetnie, ha listáját visszavonta, illetve ha a választási bizottság törölte a jelölőszervezetek közül.  
  • A jelölteknek az államkincstár egy kártyát ad kampányköltségeik fedezetére, amelyről készpénzt nem vehetnek fel, és csak számla ellenében juthatnak hozzá pénzhez.        
  • Annak a jelöltnek, aki nem kapta meg a szavazatok legalább 2 százalékát, vissza kell fizetnie a felvett állami támogatást.

A kormányoldal szerint ezzel megelőzhető, hogy egyes pártok rosszhiszeműen, olyan jelöltek után juthassanak költségvetési forrásokhoz, akik valójában nem méretik meg magukat a választáson, illetve hogy olyan pártok vegyenek fel pénzt, amelyek végül nem is szerepelnek a szavazólapon.   

Az Országgyűlés hétfőn öntheti végleges formába a jövő évi költségvetést megalapozó törvénycsomagot.