no

Keményít a MÁV a kínai piac ügyében

2013.11.22. 15:32

A MÁV Zrt. végrehajtási eljárást indított a Komondor Kft.-vel szemben a józsefvárosi piac területének visszaszerzése miatt. A bérleti szerződés csütörtökön járt le, a bérlő Komondor Kft. azonban nem adta vissza a területet a MÁV-nak. A MÁV arra hivatkozik, hogy a Komondor Kft. vállalta a szerződésben, ha a MÁV nem tudja átvenni a területet, akkor a határidő lejárta után már másnap kezdeményezheti a végrehajtást.

A MÁV, közleményében azt írja, ha a Komondor Kft. ennek nem tesz eleget, akkor hatósági kényszert is alkalmazhat a végrehajtó.

Elvileg 21-én csütörtökön zárt volna be a józsefvárosi piac, ha a MÁV mint a terület kezelője által adott határidőt betartotta volna a Komondor Kft., a piac üzemeltetője. Reggel hatkor azonban, ahogy mindig, kinyitott a piac. Ezután tízkor kivonult a MÁV rendőrökkel, de csak addig jutottak, hogy jegyzőkönyvbe vették a nézetkülönbségüket a Komondor Kft.-vel, illetve elzárták a területen a villanyt és kilátásba helyezték a víz elzárását is. A MÁV ügyvédje szerint ezzel szeretnék rákényszeríteni az árusokat, hogy mondják fel a bérleti szerződésüket a piac üzemeltetőjével.

A Komondor Kft. ügyvédje, lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írja, cége soha nem vonta kétségbe a piac bezárására vonatkozó döntést. A Komondor Kft. csak a törvényben biztosított jogaival él. Szerintük a MÁV Zrt. közokiratban közölt felmondása azért jogellenes, mert hivatkozik arra, hogy a területet akkor is vissza kell adnia a bérlőnek, ha a felmondás érvénytelensége miatt bíróság előtt pert indít. Arra hivatkoznak, hogy csak bírósági határozat után indíthatnának végrehajtási eljárást ellenük.

Kocsis Máté, a kerület polgármestere már régóta szeretné megszüntetni a piacot, és idén június 16-án kezdeményezte is a bezárását. A terület kezelője, a MÁV Zrt. júniusban felmondta a piac bérleti szerződését egy közjegyzői okiratban. Ez a piac bérlője, a Komondor Kft. szerint jogtalan lépés volt, és emiatt bírósághoz is fordult.  A területen több mint négymilliárd forint értékű fejlesztést tervez a józsefvárosi önkormányzat; a tervek szerint sportközpontot és szabadidőparkot hoznának létre. Többek között téli sátorral fedett füves labdarúgópálya, streetballpálya, teniszpálya, homokos strandröplabdapálya kerülne a piac helyére.