Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mesterházy: Utópia az ellenzéki összefogás

2013.11.22. 08:08

Utópia a teljes ellenzéki összefogás, tévedés, hogy pusztán az összefogás automatikusan győzelmet hoz, mondta a Népszabadságnak Mesterházy Attila. Az MSZP elnökét arról kérdezték, nem tart-e attól, hogy ha a Demokratikus Koalíció (DK) saját jelölteket állít tavasszal, úgy épp a DK miatt veszthetnek el egyéni kerületeket, és ezzel akár a választást is.

Mesterházy szerint a választáson nem csak a Fidesz, a Jobbik és egy bármilyen demokratikus összefogás jelöltje lesz a szavazólapon. A választási törvényben épp az az egyik legnagyobb fideszes csel, hogy ötszáz aláírás begyűjtésével bárki elindulhat a választásokon. Ha mindenkivel sikerülne is megállapodni a közös indulásról, másnap újabb szervezetek, politikusok jelentkeznének.

Mesterházy kitart amellett, hogy az Együtt 2014-gyel kötött programalapú megállapodással nem lesz elvesztett szavazat. Az MSZP elnöke győzni akar 2014-ben, és szerinte minden olyan stratégia, ami csak az ellenzéki torta újraszeleteléséről szól, az zsákutca. Ehhez pedig az aktív bizonytalanokat kell meggyőzni, akiket a legkevésbé sem érdekel az ellenzéki huzavona.

Mesterházy azt mondta: nem tudott a baja álvideóról. Abban az időben ő az MSZP kongresszusára készült, ahol a választási programot és az országos és EP-listát fogadták el. A videóról azt mondta: az MSZP napokon át olyanért vitte el a balhét, amiben teljesen ártatlan. Mesterházy szerint ez egy előre megtervezett provokáció volt. Az MSZP elnöke úgy látja, a bajai videóval bevitt gyomros, majd az október 23-i közös ellenzéki tüntetésen történtek még nem az utolsó menet volt, de a végén az ő kezüket fogják magasba emelni.