Minden áram elment Ferihegyen az éjszaka

2013.11.22. 12:31

Teljes áramkimaradás volt mára virradó éjszaka a Ferihegy 2-es terminálon hajnali fél egytől háromig, de az utasok ebből semmit nem vettek észre. Csak azt tesztelték, hogy az ilyenkor üzembe álló generátorok jól működnek-e. A teszt sikerült: egy-két apróbb hibától eltekintve minden rendben ment, a terminál biztonsági berendezései is megfelelően működtek.

A Budapest Airport történetében eddig még soha nem végeztek ennyire átfogó, teljes áramkimaradást szimuláló ellenőrzést. A feltételezett forgatókönyv szerint a repülőtéren egyszerre állt volna le valamennyi külső, nagyfeszültségű áramforrás. Ez elvben teljes leálláshoz vezethetett volna.

Bár a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérnek három, egymástól független, nagyfeszültségű elektromos betápláló rendszere van, a 2. terminál tervezői arra is felkészültek, hogy egyszerre áll le mind a három külső elektromos kapcsolat. Ennek amúgy a minimálisnál is kisebb a matematikai valószínűsége.

A légközlekedésben azonban semmit sem szabad a véletlenre bízni. Ezért az új 2. terminál csarnokának, a Sky Courtnak az építésénél egy azonnal üzembe állítható, hatalmas teljesítményű dízelmotort is elhelyeztek az épület alagsorában. A 80 ezer köbcentis dízelmotor egy kisebb tengerjáró hajó meghajtásához is elegendő teljesítménnyel rendelkezik. Ez szükség esetén 30 másodpercen belül elindul és meghajt egy elektromos generátort, ami azonnal átveszi a terminál áramellátását. 

A repülőtéri szakemberek ma hajnalban ezért a teljes terminált lekapcsolták a külső áramforrásokról. A generátorok bekapcsoltak, a repülőtéren váró utasoknak nem tűnt fel semmi. Egy-két apróbb hiba történt csak és a terminál biztonsági berendezései is rendesen működtek.

Egy hasonló méretű, valódi áramkimaradásnál hosszabb időbe telne a terminál valamennyi rendszerének visszaállítása, hiszen a számítógépek egymás utáni újraindítása hosszabb folyamat. Kiderült, hogy még egy akár 24 órás áramkimaradás esetén is a budapesti repülőtér terminálja üzembiztosan működtethető.