Sok vagy kevés Rezešová hat éve?

2013.11.22. 13:51

13 év lett volna a maximális kiszabható szabadságvesztés Eva Rezešovára, a szlovák milliomosnőre, ha a bíróság mindenestől elfogadja a vád álláspontját. Az ügyész a perbeszédében azt kérte: a maximális 13 évhez közeli büntetést kapjon.

A 13 éves plafon úgy jött ki, hogy közúti veszélyeztetésért legfeljebb 3 év szabadságvesztés járhat, több ember halálát okozó ittas járművezetésért pedig legfeljebb 10. Ha mindkét dologban bűnösnek találták volna, halmazatról lett volna szó, így adódhatott volna össze a 3 és a 10 év.

Azzal, hogy a Gödöllői Járásbíróság a közúti veszélyeztetés vádpontja alól felmentette, már csak a másik bűncselekmény 5-től 10 évig terjedő büntetési tételének határai között mozoghatott a bíró a büntetés kiszabásánál.

A bírónak a középértékből kell kiindulnia, ami ebben az esetben 7,5 év. Ehhez képest mozoghat felfelé vagy lefelé, az enyhítő és a súlyosító körülményeket figyelembe véve.

Az indoklás lényege az volt: Rezešová esetében túlsúlyba kerültek az enyhítő körülmények, így mozdult a 7,5-höz képest lefelé, 6-ra a kiszabott évek száma.

Fülöp Ágnes bíró az ítélethirdetéskor a következő enyhítő körülményeket sorolta fel.

  • büntetlen előélet
  • két kiskorú gyereke van a vádlottnak
  • olyan betegsége van, ami börtöntűrő képességét hátrányosan befolyásolja (az ítélethirdetéskor most nem hangzott el, mi ez a betegség, de korábbi tárgyalásokon szó volt arról, hogy Rezešovának pikkelysömöre van). Ez volt az indoklása annak is, hogy börtön helyett fogházban, vagyis kedvezőbb körülmények között, enyhébb fokozatban ülheti le a büntetését.
  • a Fiatot vezető áldozat "nem kizárható" szabálysértése nagymértékben hozzájárulhatott a baleset bekövetkezéséhez
  • Rezešová alkoholos befolyásoltsága a bíró szerint csak enyhe fokú volt

Súlyosító körülményként a bíró csupán két dolgot említett:

  • Rezešová többszörösen és súlyosan megszegte a KRESZ-t
  • nem három, hanem négy ember halálát okozta a balesettel ("kettőnél több ember" halálát okozó - ez szerepel annak a bűncselekménynek a definíciójában, amiért Rezešovát elítélték, vagyis három ember halála miatt is megállapítható lenne már)

Rezešová feltételes szabadlábra kerülhet az ítélet szerint büntetése kétharmadának, azaz 4 évnek a letöltése után. A büntetésébe azonban beleszámít az előzetes letartóztatásban töltött idő is. Mivel már tavaly augusztusban előzetesbe került, 15 hónapot tehát már le is ült. Így legkorábban mához képest 2 év 9 hónap múlva szabadulhat, ha a pénteki ítéletet jóváhagyják másodfokon, és jogerőre emelkedik.

Volt már szigorúbb ítélet is

Rezešová ítéleténél szigorúbbat is kiszabtak már több ember halálát okozó ittas vezetés miatt.

Egy 2005-ös esetben egy férfi 140-145 km/h-val haladt egy olyan útszakaszon, ahol 90 km/h lett volna a megengedett sebesség. Az ittas sofőr egymásba tolta az előtte haladó három autót, a balesetben hárman meghaltak, öten megsérültek. Az ítélet: 7 év börtön, 6 év közügyektől és 6 év járművezetéstől eltiltás, feltételes szabadulás legkorábban a büntetés háromnegyedének letöltése (5 év 3 hónap) után.

Egy tavaly ősszel lezárult, a Rezešova-ügyhöz hasonlóan négy halálos áldozattal járó esetben is szigorúbb ítélet született: nyolc év börtönre ítélte a Kiskunfélegyházi Városi Bíróság azt a félegyházi férfit, aki 2011. novemberben ittasan, 130-cal vezetve gépkocsiját nekiütközött egy kecskeméti család autójának a régi 5-ösön, a szülők és két gyermekük halálát okozva. L. Tibor vérében 1,15 ezreléknyi  alkohol volt.