Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Kampánycsendet sérthettek Fóton

2013.11.24. 20:02
A Jobbik Pest megyei alelnöke szerint több kampánycsendsértés történt Fóton a vasárnapi időközi polgármester- és képviselő-választáson. Varga Zoltán Péter az urnazárást követően egyebek között azt állította, hogy szervezetten, kisbusszal szállították egy körzetben a voksolókat.

Az ellenzéki politikus a fóti polgármesteri hivatal folyosóján tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a legkirívóbb eset a Sikátorpusztáról a fótligeti szavazókörbe történő szervezett szállítás volt, amelyet a Jobbik több módon is dokumentált. Az ügyben értesítették a rendőrséget és a helyi választási bizottságot, amely - közlése szerint - helyt adott a panasznak.

Bizonyítékuk van

Varga Zoltán Péter azt mondta, bizonyítékuk van arra, hogy az MSZP szavazóköri delegáltjának felesége is a kisbusz utasai között volt. A Jobbik a vélelmezett törvénysértés miatt feljelentést tett a dunakeszi járási ügyészségen - tette hozzá.

Az alelnök beszélt a szerinte a sorban utolsó "törvénysértésgyanús" esetről is. Mint mondta, megfigyelőik az Attila utcában két hölgyet láttak, akik kezükben címlistát, illetve MSZP-s szórólapot tartva agitáltak szavazásra. 

Varga Zoltán Péter szerint a helyi választási bizottság este 7 óra körül ez ügyben is helyt adott a Jobbik panaszának. Az ellenzéki párt gyanítja, de egyelőre nem tudja bizonytani, hogy láncszavazás is történhetett Fóton - közölte kérdésre válaszolva a Pest megyei alelnök.

Eseménydús voksolás

Chrobák Zoltánné, Fót jegyzője az MTI érdeklődésére egyelőre csupán annyit mondott, hogy nagyon "eseménydús" volt a voksolás napja. A helyi választási bizottság a késő délutáni órákban egy olyan határozatot hagyott jóvá, amely szerint kampánycsendsértés miatt feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen - fűzte hozzá, érzékeltetve, kivizsgálásra vár a szervezett szállítás gyanúja.

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője napközben, más témában tartott sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a fótihoz hasonló esetek miatt a kormánypártoknak nem legalizálniuk kellene ezt a törvénysértő magatartást, hanem a szervezett szállítás teljes tiltását kellene elrendelni. Emellett az ellenzéki párt ismét sürgette a kampánycsend visszaállítását a 2014-től érvényes új választási eljárási szabályokban is.

Esőben sétálni?

Egy olvasónk szerint az eset nem ilyen körmönfont. Azt írja, hogy a gyanús körzet szavazóhelyiségét új helyen alakították ki, ráadásul két másik körzetnek is ide kellett jönnie. Az egyik, Sikátorpuszta 3 kilométerre van, kerékpárút nincs, így az emberek a szakadó esőben valóban inkább közös autóval, illetve a sikátorpusztai nehézgépkölcsönző telep kisbuszával mentek szavazni.