Agresszív fiatalokkal sokkolt a rendőrség

2013.11.25. 12:56

Torzult arcú, agresszív, öntudatlan állapotban vonagló fiatalokkal sokkolt hétfői sajtótájékoztatóján az Országos Rendőrfőkapitányság. Igaz, csak egy tévéképernyőn pörögtek az illusztratív képsorok, de Zacher Gábor rögtön otthon érezte magát tőlük. Pont így viselkedett a múlt hétvégén osztályán kezelt 13-14 bedrogozott fiatal egy része is. Idén körülbelül 2200 kábítószerest kezeltek, tavaly kétezret, tavalyelőtt 1800-at. Zacher szerint a kilencvenes évek a mához képest boldog békeidők voltak.

A mai drogpiacot úgy kell elképzelni, hogy bemegyünk a közértbe és kérünk egy pár virslit. A boltos ad egy dobozt, azt mondja, virsli. Mi érezzük, hogy van súlya a doboznak, úgyhogy fizetünk és távozunk. Aztán csak otthon, az asztalnál látjuk, hogy a dobozban egy fél virsli, egy fadarab, meg egy csoffadt debreceni van – mondta a toxikológus főorvos. Ma már sokszor a forgalmazók sem pontosan tudják, mi van a tablettában, a betonkeverőkben összeérnek a különböző anyagok, máskor szándékosan vegyítik azokat, hogy megváltoztassák, fokozzák a hatást. Mp3, mp4, benzó, kristály – a nevek több dolgot jelölhetnek, a pontos hatásokat talán egy évtized múlva sem fogjuk tudni, hangzott el hétfőn. „Harcolunk, harcolunk, egyelőre még talpon vagyunk” – mondta Zacher.

Az ORFK hétfőn felidézte a kábítószerszabályozás elmúlt évekbeli fejlődését, és összefoglalta, miért is olyan nehéz utolérni a fogyasztókat. Ezután arra figyelmeztetett, tanuljunk az elmúlt hetek eseteiből, ne hagyjuk őrizetlenül az italunkat szórakozóhelyeken. Csákó Ibolya, az ORFK Bűnügyi Főosztály munkatársa szerint véletlen egybeesés, nem a dizájnerdrogokkal és nem is egy új anyaggal függ össze a több közelmúltbeli haláleset, így nem is beetetésről van szó. Tehát nem azért csempésztek bulizó fiatalok poharába nyugtatókat, altatókat, ginát, hogy drogfogyasztókat faragjanak az áldozatokból, hanem hogy az elkábítás után kirabolják vagy megerőszakolják őket. Csákó szerint az ilyen esetek elkövetői nem is feltétlenül drogfüggők.

Az ORFK azonban most sem tudott többet tanácsolni, mint hogy vigyázzunk pulton hagyott italunkra, és ha mégis szem elől tévesztettük, inkább rendeljünk egy másikat. Ha bűncselekmény történt, valaki rosszul lett, tegyünk feljelentést a rendőrségen. Nem árt, ha ilyen esetben legalább arra emlékszünk, melyik szórakozóhelyen estünk teljes kábulatba. „A barátok vigyázzanak egymásra, a szülők menjenek a gyerekért a diszkóhoz (ez egyáltalán nem gáz, de azért nem muszáj az ajtó előtt megállni), és beszélgessenek a gyerekükkel a drog veszélyeiről már általános iskolás korban, akkor is, ha a gyerek azt mondja, hogy már mindent tud” – mondta Németh Ágnes, a Bűnmegelőzési Osztály vezetője.