no

Audi vs. természetvédő: további vizsgálat kell

2013.11.25. 18:53
Sok baj van az Audit védett területen építeni engedő uniós bizottsági véleménnyel, ezért az Európai Parlament brüsszeli petíciós bizottsága az ügy további vizsgálata mellett döntött, amelybe bevonják az illetékes (zöld) bizottságot és az európai ombudsmant is.

Zsák Ferencet hétfő délután hallgatta meg az Európai Parlament petíciós bizottsága. A természetvédő azért fordult hozzájuk, mert szerinte a győri Audi védett területen történt bővítésének engedélyezése nem volt rendben.

Zsák Brüsszelben
Zsák Brüsszelben
Fotó: Fekete Hajnal (Védegylet)

Zsákot 2011-ben az Audi feljelentette, a magyar állam négy hónapig börtönben tartotta az elkötelezett természetvédőt a nyomozás alatt, mint egy veszélyes bűnözőt. Az EU részéről a Bizottság se segített, áldását adta az európai védettséget jelentő Natura 2000-es terület elpusztítására. 

A petíciós bizottság most kimondta, hogy a korábbi uniós bizottsági véleménnyel (kompenzáció, alternatív helyszínek) kapcsolatban vannak problémák, ezért folytatják az ügy vizsgálatát, bevonva az illetékes (zöld) bizottságot és az európai ombudsmant is.

Zsák lapunknak a döntést sikerként értékelte. Bár a győri beruházással kapcsolatban az a hajó már elment, az a célja, hogy Kelet-Európában hasonló beruházás ne legyen, ne lehessen Győrre precedensként hivatkozni.

Mint arról korábban beszámoltunk, az 54 éves, büntetlen előéletű férfi ellen május végén indított büntetőeljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztályának Bűnözés Elleni Osztálya. A gyanú szerint Zsák vesztegetési ügybe bonyolódott: egyrészt állítólag pénzt követelt, hogy ne hátráltassa az Audi győri gyárának egy szomszédos, a Natura 2000 európai lánchoz tartozó védett területre, egy volt honvédelmi lőtérre történő bővítését, de az Audi által felajánlott 200 milliós erdőrehabilitációs kompenzációval kapcsolatban is kételyek merültek fel.

Egy darabolós és egy anyagyilkos között

Budapesti sajtótájékoztatóján Zsák a saját verziójának ismertetésekor annyit mondott, hogy egy, a beruházás alvállalkozóihoz köthető soproni ügyvéd márciusban 30 millió forintot ajánlott neki, ha a Tiszántúli Természetvédők Társasága feladja a 900 millió eurós, 1800 munkahelyet teremtő győri beruházással kapcsolatos álláspontját. Mint mondta, kiütötte a hideg verejték, amikor rájött, hogy meg akarják vesztegetni.

A férfit négy hónapig a debreceni börtön leghírhedtebb, húszfős cellájába zárták előzetesbe, a 17-es sorszámúba. A cellában többnyire erőszakos bűnözők voltak a rabtársai, köztük, mint mondta, egy darabolós gyilkos, egy anyagyilkos és egy pedofil.

A letartóztatása előtt térdműtétre készülő férfi nem kapott megfelelő gyógykezelést, a börtönorvos pedig szerinte cinikus megjegyzéseket tett rá. Az őrök már a legelső séta alkalmával megalázták, mert fájós térdével nem tudott egy órán át körben járkálni.

A Védegylet kiállt Zsák Ferenc mellett, és „Free Feri” néven tüntetést szervezett a börtön előtt, hogy ne érezze magát egyedül. Amikor Feri szabadult, ezt mondta egy esti tv-műsorban: „Az volt a céljuk, hogy fizikailag és lelkileg is megtörjenek, de ez csak fizikailag sikerült.” Zsák meghurcolása és a pere még mindig zajlik, de a természetvédő elszánt.