Itt a névsor: ők akarnak NAV-vizsgálóbizottságot

2013.11.25. 10:36 Módosítva: 2013.11.25. 22:18

Csak fideszes és DK-s képviselők nem támogatták eddig a parlamenti NAV-vizsgálóbizottság felállítását – derül ki az aláírók listájából, melyet az LMP-től kértünk el.

Szél Bernadett, a párt társelnöke elmondta, hétfőn is folytatják az aláírások gyűjtését, és egyáltalán nem tartja reménytelennek, hogy meglegyen a szükséges létszám. Pontosította a korábbi számításunkat is: csak 77, nem pedig 78 szignó kell ahhoz, hogy kezdeményezni tudják a volt NAV-ellenőr, Horváth András állításainak kivizsgálását a parlamentben. 

Az MSZP-sekben bíznak

Az Indexnek elküldött lista szerint eddig 42 aláírásuk van, de Szél Bernadett bízik abban, hogy a szocialisták közül hétfőn többen is csatlakozni fognak. Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese ugyanis múlt szerdán az MTI szerint arról beszélt, azt javasolja, hogy az MSZP biztosítsa a hiányzó aláírásokat. Az MSZP mint frakció továbbra sem hajlandó részt venni az akcióban, mert ahhoz a Jobbik is csatlakozott, de a frakció képviselői ezt megtehetik, legalábbis Szél így értelmezte Tóbiás József nyilatkozatát. (Az MSZP egyébként egy parlamenti határozati javaslattal kötelezné a kormányt a botrány feltárására.)

Tehát a lista:

1. DR. SZÉL BERNADETT LMP
2. DR. SCHIFFER ANDRÁS LMP
3. MILE LAJOS LMP
4. OSZTOLYKÁN ÁGNES LMP
5. LENGYEL SZILVIA LMP
6. VÁGÓ GÁBOR LMP
7. ERTSEY KATALIN LMP
8. BALCZÓ ZOLTÁN Jobbik
9. VOLNER JÁNOS Jobbik
10. DR. STAUDT GÁBOR Jobbik
11. BERTHA SZILVIA Jobbik
12. DÚRÓ DÓRA Jobbik
13. PÖRZSE SÁNDOR Jobbik
14. DR. GAUDI-NAGY TAMÁS Jobbik
15. KEPLI LAJOS Jobbik
16. VÁGÓ SEBESTYÉN Jobbik
17. SUHAJDA KRISZTIÁN Jobbik
18. BANA TIBOR Jobbik
19. DR. APÁTI ISTVÁN Jobbik
20. VARGA GÉZA Jobbik
21. NYIKOS LÁSZLÓ Jobbik
22. SNEIDER TAMÁS Jobbik
23. JÁMBOR NÁNDOR Jobbik
24. BALLA GERGŐ Jobbik
25. BARÁTH ZSOLT Jobbik
26. ZAKÓ LÁSZLÓ Jobbik
27. SZÁVAY ISTVÁN Jobbik
28. KOROND MIKLÓS Jobbik
29. KULCSÁR GERGELY Jobbik
30. FERENCZI GÁBOR Jobbik
31. ENDRÉSIK ZSOLT Független
32. GŐGÖS ZOLTÁN MSZP
33. JÁVOR BENEDEK PM
34. DOROSZ DÁVID PM
35. SZABÓ REBEKA PM
36. SCHEIRING GÁBOR PM
37. SZABÓ TÍMEA PM
38. KARÁCSONY GERGELY PM
39. SZILÁGYI LÁSZLÓ PM
40. IVÁDY GÁBOR Független
41. DR. SZILI KATALIN Független
42. ÁNGYÁN JÓZSEF Független

A listán azok szerepelnek, akik péntekig aláírtak. Schiffer András korábban azt mondta, az MSZP-s Kovács Tibor is köztük van, ő azonban a listán valamiért nem szerepel. Szerepel viszont párttársa, Gőgös Zoltán neve, valamint az MSZP elnökhelyettese, Simon Gábor is jelezte a múlt héten Facebook-oldalán, hogy csatlakozni fog. Szél hozzátette, a PM-es Szilágyi Péter is azt mondta nekik, hogy számíthatnak rá.

Tanúk szólalhatnak meg, akik eddig féltek a nyilvánosságtól

Múlt pénteken az LMP tüntetést szervezett a NAV épülete elé, melyen felszólalt Horváth András is. A volt NAV-ellenőr arról beszélt, a parlamenti vizsgálóbizottság azért is lenne nagyon fontos, mert ott olyan tanúk is megszólalhatnának, akik félnek a nyilvánosság elé lépni. Szél Bernadett szerint pedig aki nem partner a NAV-botrány felderítésében, az „cinkos a hazudozókkal″.

Eltussolt Adócsalás - tüntetés a NAV előtt

Horváthot a Világgazdaság hétvégi interjújában kérdezték, mit gondol arról, hogy a két legnagyobb párt nem támogatta a vizsgálóbizottság létrehozását:

Igen, ez sajnálatos, hiába mondta azóta Orbán Viktor, hogy látja, hogy nagy disznóságok vannak ezen a területen. Tapogatózik az MSZP is. Tőlük mondvacsinált ok volt, hogy azért nem támogatják a bizottság felállítását, mert a Jobbikkal nem akarnak együtt aláírni. Mások alá tudtak írni ettől függetlenül is. Mindkét nagy párt kormányzott a vizsgált időszakban, lehet, hogy ez van mögötte.