Keressük az ország legundorítóbb kukáit

2013.11.25. 12:16
Sok a szemét, kevés a kuka – panaszkodnak olvasóink. De miért nincs elég kuka, mióta ilyen áldatlan a szeméthelyzet, és hol van az ország legösszeszemeteltebb szemetese? Segítsen kideríteni!

Lelkes szelektívhulladék-szortírozó olvasónk arról panaszkodott, hogy egyik napról a másikra eltűnt a szelektív kuka:

Semmilyen információ nem volt kirakva. Megkérdeztem a közeli virágüzletben, ők sem tudnak többet a dologról, felhívtam a közös képviselőnket, ő csak annyit tudott, hogy a kukát elvitték, és majd egyszer valamikor kapunk a házba egy papír, és egy műanyag+fém szelektív kukát. Két hónapja a nagy kukába dobáljuk a szelektíven gyűjthető szemetet is. Mikor lesz vajon új kukánk? Ki nyerészkedik ezen? Tudom, hogy szemét volt a szelektív szigetek körül, de legalább lehetett szelektíven gyűjteni.

Máshol is szembesültek azzal olvasóink, hogy eltűntek szelektív kukák, a megmaradtak forgalma pedig értelemszerűen megnőtt. Villámkörkérdésünk válaszadói egyetértettek abban, hogy nagyon rossz bőrben vannak a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, abban megoszlanak a vélemények, hogy ez csak a szemét nyári államosítása óta van-e így, vagy mindig is így volt, csak az idő megszépíti az emlékeinket.

És ön szerint?

Tavasz óta sok budapesti lakos szembesülhetett azzal, hogy amikor megérkezett külön gyűjtött szemetével a megszokott szelektív kukákhoz, azok nyomtalanul eltűntek, és semmi nem került a helyükre.

Ennek az az oka, hogy államosították a szelektív hulladékgyűjtést. Pontosabban az új hulladéktörvény a közszolgáltatók feladatává teszi a lakossági szelektív hulladékgyűjtést, közszolgáltató pedig csak többségi állami tulajdonban lévő cég lehet idén júniustól. A gyűjtés jogán kívül maga a szelektíven gyűjtött hulladékunk is az állam tulajdonába került.

A szelektíven gyűjtött hulladékból némi kezelés után újra alapanyag lesz, ami érték, el lehet adni bármikor az anyagfajtától függő világpiaci áron. Ezért a fővárosban már eddig is működtek olyan vállalatok – a város döntő részét lefedve –, amelyek jellemzően ingyen vállalták a szelektív gyűjtőrendszer üzemeltetését a hasznosítható hulladékért cserébe. A közszolgáltatók államosítása onnan is ismerős lehet, hogy emiatt kértek ellenünk uniós eljárást az osztrákok.

Keressük az ország legundorítóbb kukáját!

Sitten és törött üvegen keresztül kell átvágni hozzá? Messzire bűzlik? Magától mozognak a körülötte rohadó limlomok? Vajon budapesti vagy vidéki, lakótelepi, erdőszéli vagy kertvárosi kuka lesz a leggázabb az országban? Önön múlik!

Nevezze kedvenc szelektív hulladékgyűjtő szigetét az Index versenyébe: fotót, helyszínt és egy rövid leírást mindenképpen küldjön, emellett megoszthatja velünk a kukához kapcsolódó kedvenc történetét is.