Vallási vita lett a zsidóknál a buzizásból

2013.11.25. 17:05

Nyilatkozatban tiltakoznak Feldmájer Máté buzizása ellen zsidó szervezetek. Feldmájer a Mazsihisz korábbi elnökének fia, a szervezet több mint százfős levelezőlistáján folyó vitában homoszexuálisnak, és ezért kritika megfogalmazására méltatlannak nevezte az elnökség egyik tagját:

Nekem egy olyan ember, aki homoszexuális, ..., közben érinti a Tórát, olvas belőle, kántorkodik, és még a közgyűlés tagja is, ne tegyen javaslatokat.

– írta pénteken Feldmájer – aki egyben a Mazsihisz Ifjúsági Csoportjának egyik vezetője – a Mazsihisz közgyűlés belső levelezésén a közgyűlés egyik tagjának, S. Dávidnak. A nyáron leváltott Mazsihisz-elnök, Feldmájer Péter fia a hitközségi közgyűlés több mint száz tagjának küldte el levelet.

Feldmájer Máté arra a köremailre reagált, amelyben S. Dávid javaslatot tett egy, az ifjúsági szervezet csenyétei segélyosztási akcióját elítélő nyilatkozatra. A Mazsihisz és a Magyar Iszlám Közösség Csenyétén tartott adományosztásáról az Index számolt be egy videótudósításban.

A két szervezet élelmiszert és ruhát vitt a faluba. A felvételen jól látszik, hogy az akció szervezésével bajok voltak, a ruhák miatt ugyanis lökdösődés, veszekedés alakult ki a segélyre váró helyi romák között.

A zsidózásra a Mazsihisz elnöke, Heisler András is reagált. Írásának érdekessége, hogy a buzizást nem csak civilizációs, hanem részben vallási szempontból is vizsgálja.

A Mazsihisz belső levelezésével kapcsolatban rögzítem, a homoszexualitás kapcsán egyértelműen és tisztán fogalmaznak vallási törvényeink. A törvénygyűjtemény, amely alapján rabbijaink dolgoznak és meghozzák vallási döntéseiket, elítéli, hogy férfi férfival létesítsen kapcsolatot. Ebben nem lehet vita.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökeként ezzel a tudattal teszem a dolgom. Felvilágosult XXI. századi, pesti értelmiségiként viszont mélyen elítélem a kirekesztés bármely megnyilvánulását. Mások kirekesztését naponta megéljük, magunkét naponta  elszenvedjük. Így viselkedni nem hiba, hanem bűn.

Szövetségünk ezért ellene van bármely emberi csoport kirekesztésének. Fellépünk a rasszizmus, a romaellenesség, az antiszemitizmus és a homofóbia minden megnyilvánulása ellen.

A zsidó szervezetek a következő tiltakozó nyilatkozatot juttatták el az Indexhez:

Nyilatkozat Feldmájer Máté kirekesztő szavai ellen

Alulírott zsidó szervezetek és személyek határozottan elítéljük a Feldmájer Máténak tulajdonított, sajtóban megjelent szavakat. Nem kívánunk állást foglalni a vitában, amelyben ezek a durva szavak elhangzottak, ugyanakkor azt sem szeretnénk, ha a magyar zsidó közéletben zajló viták ilyen alantas és kirekesztő hangnemben folynának. Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy egy zsidó szervezet reprezentánsa ilyen stílusban nyilatkozzon, akár nagy, akár szűkebb nyilvánosságnak szánja a szavait. Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy bárki ki legyen rekesztve bármilyen vitából pusztán vélt vagy valós homoszexualitása miatt.

Egyetértünk Raj Ferenc rabbival, amikor úgy fogalmaz:

„Az egyenlőség és a befogadás iránti elkötelezettségünk mélyen benne gyökerezik a zsidó hagyományban: tanításainkban és történelmünkben egyaránt. A Tóra első fejezetében az Örökkévaló „b'celem Elohim – Isten képmására″ teremtette az embert. Mindenki egyedi emberi lény, s bár tőlünk eltérő, de Isten képmására lett teremtve.″

Egy tisztább és elfogadóbb közbeszédért:

Bét Orim Közösség
Dor Hadas Egyesület
Izraeli Kulturális Intézet
Marom Egyesület
Bálint Ház
Limmud Magyarország Alapítvány
Az Élet Menete Alapítvány

Az aláírók között nem szerepel az újbudai Bét Salom. A hitközség rabbija, a Mazsihisz vezetésének egyik kritikusaként ismert Radnóti Zoltán szerint a zsidó vallásjog tiltja a zsidó belügyek kiteregetését. "Ezt mondja a Tóra, és én is ehhez tartom magam."