Duplaannyiért fotózzák a tesifelelőst, mint Orbánt

2013.11.26. 14:39
Nem fukarkodik a szolgáltatásokért kifizetett pénzekkel az új testnevelési stratégia készítője. A Magyar Diáksport Szövetség uniós forrásból kapott 2,2 milliárd forintot a „T.E.S.I. – Mindenki testnevelése" elnevezésű projektre, amelyből az idén 700 millió körüli összeget sikerül majd elkölteni. A testnevelési koncepciót gyártó szövetség főleg közbeszerzés nélkül, a maga által kiválasztott cégeknél költi a pénzt, miután a szolgáltatások többségét, grafikai tervezést, fotózást, IT-szolgáltatást, rendezvényszervezést épp a 25 milliós közbeszerzési értékhatár alatt rendelték meg.

Egy fóti kft. dokumentálhatja az új testnevelési koncepció születését. A Magyar Diáksport Szövetség az elmúlt hetekben bízta meg a Lizzy Trade Kft.-t fényképek készítésével – derül ki a szövetség szerződéseiből.

A fóti mikrovállalkozás így nagyvonalúan díjazott megbízáshoz jutott, legalábbis annak fényében, hogy a naponta több diplomáciai és közéleti eseményen részt vevő miniszterelnök fotózása is jóval olcsóbb az adófizetőknek. Orbán Viktor fotósának tavaly nettó tízmillió forint körüli összeggel kellett megelégednie. A Lizzy Trade megbízása idén októbertől 2014 végéig szól, és nettó 24,2 millió forintot kap a munkáért.

A Magyar Diáksport Szövetség a tavasszal az NFÜ pályázatán nyert el 2,2 milliárd forintot a „T.E.S.I. – Mindenki testnevelése" elnevezésű kiemelt projektre. Az uniós tenderen kifejezetten az új stratégia és a fizikai állapot új mérési rendszerének kialakítása tárgyában lehetett pályázni. A pénzt egyetlen pályázóként teljes egészében a Balogh Gábor miniszterelnöki tanácsadó elnökletével működő szövetség nyerte el.

Mint arról korábban hírt adtunk, az iskolai programírásban kiugróan magasnak számító összegből a szervezet már a nyáron alaposan felszerelte a Sportok Házában lévő irodát. Az első hónapokban több mint 100 milliót kötöttek le vagy költöttek el technikai eszközök beszerzésére, szerverekre, számítógépekre, fénymásolókra, irodai telefonokra, valamint hét KIA Ceed személyautó hosszú távú bérletére.

Az MDSZ honlapján közzétett éves közbeszerzési tervből kiderül, hogy az idén mintegy 700 millió forintot költenek el a rendelkezésre álló keretből (az összeg áfa nélkül értendő).

A szervezet által kötött szerződések nagy része nyílt közbeszerzés nélkül jött létre. A hatályos rendelkezések ugyanis lehetővé teszik, hogy 25 millió forintos értékhatár alatt úgynevezett hirdetmény nélküli meghívásos eljárást folytassanak le, ami lényegében azt jelenti, hogy megrendelő maga választhatja ki, melyik céggel akar megállapodást kötni.

A szövetség – ahogy a fotózásra kötött szerződés esetében is – számos alkalommal használta ki maximálisan a törvény adta lehetőséget. 24,9 millió volt a grafikai tervezésre szánt összeg, 24,3 millió forintos szerződést írtak alá PR-szolgáltatások biztosítására, és ugyanennyiért vettek IT-szolgáltatásokat. 24,2 milliót fizetnek oktatásszervezésre, és ugyanennyit fényképezésre. 23,9 millió megy szoftverfejlesztésre, 23,7 millió rendezvényszervezésre, 23,3 millió egyedi csomagolási szolgáltatásokra, 21,9 millió internetes és intranetes szolgáltatásokra, továbbá 21,5 millió illusztrációs alkalmazott grafikára.

A cikkünk után helyreigazítást jelenettünk meg.