Ha akart volna, akkor se mondhatott volna semmit Szilvásy

2013.11.26. 17:16
Nem oldotta fel Pintér Sándor belügyminiszter a titoktartási kötelezettsége alól Szilvásy György volt titkosszolgálati minisztert, ezért a Portik-Laborcz találkozókat vizsgáló parlamenti tényfeltáró bizottság nem tudott egyről a kettőről jutni.

Jogi problémák miatt nem volt érdemben meghallgatás – mondta Harangozó Tamás, a Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottság szocialista tagja Szilvásy György, volt titokminiszter keddi meghallgatása után. 

Szilvásy azt mondta, kezdeményezte, hogy nyílt ülést tartsanak, de ha olyan kérdéseket tesznek fel, amelyre a válasz minősített adatot, államtitkot érint, akkor arra csak akkor tud válaszolni, ha felmentik a titoktartási kötelezettsége alól. A ténymegállapító albizottság azonban ezt a felmentést nem szerezte be a titokgazdától – mondta.

Kocsis Máté, a testület fideszes tagja szerint Szilvásy György arra készült, hogy nem kell teljes körben válaszolnia a kérdésekre. A titoktartási kötelezettség alóli felmentést a belügyminiszternek és az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójának kell megadnia. Kocsis most azt mondta, reméli, hogy egy hét alatt sikerül rendezni ezt a jogi problémát és akkor újra meghallgatják Szilvásy Györgyöt.

Az Index úgy tudja, a titokgazda, Pintér Sándor úgy reagált arra a levélre, amelyben a ténymegállapító albizottság elnöke, az LMP-s Mile Lajos a titoktartási kötelezettség feloldását kérte tőle, hogy "jogszabályi akadálya nincs a meghallgatásnak." Valóban, a meghallgatás jogszerű, csakhogy semmit nem ér, ha Szilvásynak titoktartási kötelezettsége van. "Ez így egy 22-es csapdája" – fogalmazta meg a helyzetet az Indexnek az egyik bizottsági tag. 

Az albizottság jövő héten ül újra össze, addigra talán Pintér Sándor is meggondolja magát. Információnk szerint egyébként Mile Lajos kezdeményezni fogja, hogy február végéig hosszabbítsák meg a tényfeltáró bizottság munkáját, amely eredetileg december közepéig végezne a tényfeltárással. 

Az Alkotmányvédelmi Hivatal április 25-én oldotta fel a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle. Portik Tamás és Laborc Sándor ellen a hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt indult nyomozás.

A nemzetbiztonsági bizottságnak a Portik-Laborc-találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága május 14-én tartotta meg alakuló ülését. Október 15-én Mile Lajos elmondta, hogy véget ért a meghallgatások első köre, s a következőkben a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető találkozóit vizsgáló albizottsági meghallgatások magasabb szinteken folytatódnak. Mile Lajos elmondta továbbá, az ügyben illetékes bírótól megkapták az engedélyt, hogy Portik Tamás meghallgatása érdekében felvegyék a kapcsolatot ügyvédjével.