Lemondott a buzizó Mazsihisz-tag

2013.11.26. 17:05

Értesüléseink szerint kedden bocsánatot kért, majd lemondott Feldmájer Máté, a Mazsihisz korábbi elnöke, Feldmájer Péter fia. Ő a múlt héten a szervezet több mint százfős levelezőlistáján folyó vitában az elnökség egyik tagjának azt vágta a fejéhez, hogy:

Nekem egy olyan ember, aki homoszexuális, ..., közben érinti a Tórát, olvas belőle, kántorkodik, és még a közgyűlés tagja is, ne tegyen javaslatokat.

Feldmájer Mátéból az a köremail váltotta ki a buzizást, amelyben S. Dávid javaslatot tett egy, az Mazsihisz Ifjúsági Csoportjának csenyétei segélyosztási akcióját elítélő nyilatkozatra. Az Index videotudósításának megjelenése ugyanis nagy felháborodás tört ki amiatt, hogy a Mazsihisz és a Magyar Iszlám Közösség Csenyétén tartott adományosztása lökdösődésbe fajult, nem kis részben az adományozás rászorulókat megalázó módszerei miatt.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke érdekes álláspontot fejtett ki az ügyben: Szerinte a zsidó vallás törvényei egyértelműen elítélik, hogy férfi férfival létesítsen kapcsolatot, és "ebben nem lehet vita". Viszont "XXI. századi, pesti értelmiségiként" Heisler mélyen elítéli a kirekesztést, és "így viselkedni nem hiba, hanem bűn".

Feldmájer nyilatkozata ellen több meghatározó zsidó szervezet - köztük az Izraeli Kulturális Intézet, a Marom vagy az Élet Menete Alapítvány - is tiltakozott. Az ifjúsági vezető a nol.hu-n megjelent rövid nyilatkozatában maga is elismerte:

Rosszul és védhetetlenül fogalmaztam, mivel épp az ellenkezőjét akartam mondani annak, ami a levélből kiolvasható.