Nem lesz népszavazás a devizahitelről

2013.11.26. 17:22

A deviza-, és forintkölcsön-ügyleteket, a pénzintézeti követeléseket, illetve a végrehajtást érintő népszavazási kérdéseket utasított el keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), írja az MTI.

A Szepessy Zsolt volt monoki polgármester által vezetett Összefogás Párt öt kérdésről akart volna népszavazást kiírni:

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy önhibáján kívül felhalmozódott tartozása miatt egyetlen embert és családot se lehessen tartozása miatt saját lakóingatlanából az utcára tenni, és erről az Országgyűlés mihamarabb hozzon törvényt?

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy mindaddig minden végrehajtási eljárást fel kell függeszteni, amíg a deviza és Forint kölcsönök jogszerűségét fel nem tárták, és erről az Országgyűlés mihamarabb hozzon törvényt?

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy mindaddig minden végrehajtási eljárást fel kell függeszteni, amíg a deviza, és Forint kölcsönökkel kapcsolatos közvetlen, és közvetett károkat a károkozók meg nem fizették, és erről az Országgyűlés mihamarabb hozzon törvényt?

4. Egyetért-e Ön azzal, hogy pénzintézeti követelést ne lehessen végrehajtani bírósági ítélet nélkül, kivéve akkor, ha abba az adós kifejezetten beleegyezik, és erről az Országgyűlés mihamarabb hozzon törvényt?

5. Egyetért-e Ön azzal, hogy pénzintézeti követeléssel kapcsolatos bírósági eljárásban az adóst ingyenes jogvédelem illesse meg, mely jogvédelmet ezen a területen jártas, civil szervezetek által jóváhagyott ügyvéd lásson el, és erről az Országgyűlés mihamarabb hozzon törvényt?

Az NVB több tagja is jelezte, hogy értik és érzékelik a valós társadalmi problémát és annak súlyát, ám a népszavazásról szóló törvény nem teszi lehetővé számukra, hogy hitelesítsék a benyújtott kérdőívet.

Az NVB elutasította azt a népszavazási kezdeményezést is, hogy egy személy összesen legfeljebb nyolc éven át tölthessen be miniszterelnöki tisztséget. Arról sem lehet népszavazást kiírni, hogy a polgármesteri, illetve főpolgármesteri tisztséget egy személy legfeljebb összesen tíz éven át tölthesse be.