Ertsey: Uniós pénzből épülnek magánbölcsődék

2013.11.27. 10:08
Az Új Széchenyi Terv keretéből, európai uniós támogatással, közpénzből épülnek fizetős bölcsődék, írja a Feminfó. De minek, ha a családi napközikkel azonos áron, havi akár hetvenezer forintért működnek?

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja szerint alapítványok, közhasznú és egyéb nonprofit szervezetek az elmúlt években nyolc esetben nyertek esetenként 24-48 férőhelyért a költségek kilencven százalékát fedező, 120-150 millió forintot bölcsődeépítésre. A nyolc intézményből kettő készült el időre. Az egyikben 65 ezer, a másikban harmincezer forint per fő a havidíj, amit önkormányzati támogatás hiányában a szülőkkel fizettetnek meg. Bölcsődékben elvileg tilos havi 25 ezer forintnál magasabb díjat szedni, ezért ezek az intézmények azt alapítványi hozzájárulásnak nevezik. A Feminfó szerint egyébként ez az összeg pont annyi, mint amennyit a közeli családi napközikben is fizetni kell.

Szigetszentmiklóson a családok egymást tapossák a bölcsődei helyekért, miközben az új, EU-s forrásból épült bölcsőde alapítványi hozzájárulás címén hetvenezer forintos havidíjat szed – mondta a parlamentben Ertsey Katalin LMP-s képviselő. A képviselő hozzátette, hogy azoktól a helyektől, amelyek korábban önerőből épültek, 2012-ben elvették a normatívát. Viszont azokat a helyeket, amelyek teljes egészében uniós forrásból jöttek létre, köteles támogatni az állam. (A csanákban az állami normatíva fejenként 268 ezer forint, az állami bölcsődékben pedig közel egymillió forint.)

Ráadásul a nyolc támogatott intézményből egy most kezdett el épülni, a maradék öthöz pedig még hozzá sem kezdtek. Székesfehérvár és Vác vonzáskörzetében is már 2012-ben nyertesnek nyilvánított pályázatok tartaléklistára kerültek, mondta Ertsey. Az LMP-nek az NFÜ ezzel kapcsolatban azt a választ adta, hogy a pályázatra még nem vonták be a forrást. Ertsey ezt „nem igazán tudta értelmezni, mert az eredetileg kiírt, rendelkezésre álló összeg töredékét fizették ki”. A képviselő az ATV-nek azt is elmondta, szerinte a kormány másra költötte el a megnyert pénzt, így azt már nem is fogja kifizetni. Hozzátette azt is, hogy a kormány által kiszabott lehetetlen feltételek miatt (a nagyobb cégek nem szervezhetik ki saját bölcsődéik feladatait) nyolcmilliárd forint bennragadt.

Soltész Miklós államtitkár Ertseynek a parlamentben boldog névnapot kívánt, majd azt válaszolta, hogy az Új Széchenyi Terv keretében az elmúlt három évben több mint háromezer bölcsődei férőhelyet hoztak létre, 2014. december végéig pedig további több mint háromezer hely jöhet létre. 214 szervezet összesen több mint 28 millió forintos támogatásban részesült. Családi napközire négy régióban 11 szervezet közel 450 millió forintos támogatást kapott. 33 új szolgáltatás jött létre, 66 új munkahelyet teremtettek. Ertsey szerint ezen a listán olyan intézmények is szerepelnek, amelyek építése még el sem kezdődött, és nem is fog.

A bölcsődék 95 százaléka önkormányzati fenntartásban működik, a maradék 5 százalék alapítványi, egyházi vagy magánfenntartású intézmény. A még folyó beruházások miatt a kapacitásról pontos adatok még nincsenek, ahogy a gyermeklétszámról sem. Annyi azonban bizonyos, hogy több budapesti önkormányzatnál túljelentkezés mutatkozik, írtuk korábban.