Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Három feljelentés a fóti választás miatt

2013.11.27. 14:41

A hétfői két feljelentés után szerdán egy újabb érkezett az ügyészségre a vasárnap Fóton tartott időközi polgármester- és képviselőválasztás tisztaságát kifogásolva – közölte a Pest Megyei Főügyészség az MTI-vel.

A 19 ezer lakosú Fóton azért kellett időközi választást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberben lemondott a polgármesteri posztjáról és az 1-es választókerületben szerzett egyéni mandátumáról is.

A 29,1 százalékos részvétel mellett megtartott választáson az öt polgármesterjelölt közül az ellenzéki összefogás színeiben induló Takács István kapta a legtöbb, 1116-ot voksot (25 százalék), így ő lett Fót új polgármestere. Az 1-es számú választókerületben tartott időközi képviselő-választás eredményeként a nyolc jelölt közül a független Varga József Csongor nyerte el a mandátumot.

Öt választási kifogás

Chrobák Zoltánné, Fót jegyzője korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a választást megelőzően, illetve vasárnap összesen öt választási kifogás érkezett a helyi választási bizottsághoz (hvb): három a Magyar Liberális Párttól, egy a Jobbiktól, egy pedig magánszemélytől. Ez utóbbit érdemi vizsgálat nélkül elutasították, az előbbi négynek helyt adtak.

Két kifogás az egymásra ragasztott plakátok, illetve azok tartalma miatt, a másik kettő kampánycsendsértés gyanúja miatt született, a vasárnapi szórólap-osztogatással és a sikátorpusztai voksolók állítólagos szervezett szállításával összefüggésben. A szervezett szállítási ügyben a hvb - csakúgy, mint a Jobbik - feljelentést tett a Dunakeszi Járási Ügyészségen.

Kedd délutánig 6 jogorvoslati kérelmet juttattak el a hvb-hez különböző tárgykörökben, ezekről a beadványokról jelenleg is tárgyalnak, majd – csakúgy, mint korábban – valamennyi kifogást továbbítják a területi választási bizottsághoz.

Állítólagos szervezett utaztatás

A voksolás másnapjáig két, "választás rendje elleni bűncselekmény" miatt tett feljelentés érkezett a dunakeszi ügyészségre. Egy a fóti választási bizottságtól, egy pedig a Jobbiktól. Az MTI az urnazárást követően a fóti polgármesteri hivatalban megtudta, mindkét feljelentésben egy állítólagos szervezett utaztatás miatt kérik az ügyészség állásfoglalását.

A Jobbik több sajtótájékoztatón is határozottan állította, sőt, videófelvétellel igyekezett bizonyítani, hogy egy fehér kisbussszal szervezetten fuvarozták Sikátorpuszta környékéről a fótligeti szavazókörbe az embereket. Meg is neveztek egy MSZP-hez köthető illetőt, aki később határozottan cáfolta, hogy bármi köze lenne a történtekhez. A helyi MSZP szerint az internetre feltöltött videó félrevezető és semmit sem bizonyít.

A megyei főügyészség szóvivője szerdán az MTI érdeklődésére a fóti voksolás ügyében érkezett harmadik feljelentésről csak annyit mondott, hogy az egy magánszemély beadványa.

Láncszavazás gyanúja?

Az MTI úgy értesült, hogy láncszavazás gyanúja miatt született a feljelentés. Ezt látszik igazolni a Népszava szerdai írása, amely szerint egy idős asszonynál – akihez betegsége miatt mozgóurnát vittek – két kitöltött szavazólapot találtak egy asztalra tett borítékban. Az írás szerint az egyik lepecsételt lapon a Fidesz–KDNP által támogatott független polgármesterjelölt, a másikon a jobbikos képviselőjelölt neve volt bejelölve. Az MSZP rendőrségi vizsgálatot szeretne az ügyben.

Várhatóan csütörtökön döntenek a három feljelentésről, hogy elrendelik, vagy elutasítják a nyomozást, esetleg további vizsgálatot kérnek.