Gusztáv
-4 °C
1 °C

Mocsárrá tették a Tisza-tavat

2013.11.27. 18:10 Módosítva: 2013-11-27 20:08:05

A biztonságos üzemeltetés érdekében a téli időszakban bevált vízszintjére ürítették le a Tisza-tavat; a síkvidéki tározóból emiatt az elmúlt hetekben több mint 160 millió köbmétert vizet engedtek le – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szakaszmérnöke az MTI-vel.

A Kötivizig, mint a tározótó kezelője, a Kisköre-felső vízmércén mért 725 centiméteres nyári vízszintet előbb napi 10, majd később 7-8 centiméteres mértékben csökkentve az 560 centiméteres értékre apasztotta a mesterséges tavat. Ezzel a vízszinttel a tóparti önkormányzatok és kikötők kérését teljesítették, hogy azok a szükséges parti munkákat el tudják végezni.

Itt nézhet képeket a 2013-as leeresztés utáni állapotokról.

A Tisza-tó vízszintjének változtatását az indokolja, hogy a téli időszakban egy magasabb, például a nyári vízszint tartása árvízvédelmi szempontból mindenkor nagyobb kockázatot jelent.

A tárolt víztérfogat minden centiméteréhez közel egymillió köbméter víz, illetve jegesedés esetén ezt közelítő mennyiségű jégtömeg tartozik. A jégtakaró kialakulása után a jég már nem távolítható el a tározóból, az csak árvízi viszonyok között tehető meg. Ezért egy esetleges árhullám bekövetkeztekor a jégtömeg felszakadva – hullámverésszerűen – az árvízvédelmi töltéseket, erdőállományokat, a kiépült turisztikai infrastruktúrát rombolná, a mederben levonulva pedig a kiskörei vízlépcsőt berendezéseit veszélyeztetné – magyarázta a szakember.