Na most majd megtudjuk, mit gondolunk

2013.11.27. 11:33
Szinte valós időben követhetjük a politikai erőviszonyok változását egy új okostelefonos alkalmazásban, amit két magánszemély fejlesztett, állításuk szerint azért, mert elegük volt abból, hogy a balos közvélemény-kutató ezt mérte, a jobbos meg azt.

Abonyi Péter a Starking nevű Apple-márkakereskedés (ezeket Apple-nyelven premium resellernek, APR-nek hívják, itthon három ilyen működött, jelenleg kettő van) egyik tulajdonosa, ügyvezetője, később kereskedelemi és marketingigazgatója volt, egészen 2013 augusztusáig, amikor is túladott üzletrészén. Ahogy egy étteremben beszélgetünk, nem tagadja, hogy anyagi gondjai, na azok speciel nincsenek, akár tíz évig is lógathatná otthon a lábát. De nem lógatja (azt mondja, egy nyugdíjasklubba jár például tangótanfolyamra, ahol tündéri, érett asszonyok vannak, de ha jól látjuk, csak viccel), azonban úgy tűnik, még így is ráér mindenfélén gondolkozni. Bár azt mondja, az applikáció, ami miatt találkoztunk, nem hosszú gondokodás eredménye, hanem a zuhany alatt jutott eszébe.

Melyik kóla

Az ötlet egyébként eléggé kézenfekvő, még csak nem is a „francba, hogy nem nekem jutott eszembe”-kategória, hanem a „francba, nekem is eszembe jutott ilyesmi, csak nem csináltam meg”. Nos, Abonyinak volt rá ideje és pénze – egyikből sem kellett amúgy túl sok, azt mondja –, úgyhogy egy barátjával, Kálmánházi Istvánnal, illetve ismerős programozóval, grafikussal, videóssal másfél hónap alatt kifejlesztették a Voks '14 névre hallgató alkalmazást. (Egyelőre iOS-en érhető el, hamarosan jön az androidos változat.)

Voks '14 mobil alkalmazás

Az app indításakor kellemes férfihang ismerteti a tudnivalókat – a hang gazdája szintén Abonyi barátja, Cserna Antal színész. Az egyébként eléggé pofás alkalmazás lényege, hogy anonim módon – azaz az app semmilyen személyes adatot nem rögzít – nyilváníthat véleményt bárki politikai kérdésekben, és egyben láthatja is, megyére, kerületre lebontva, hogy adott helyen melyik párt aktuálisan hogy áll a leadott szavazatok alapján, melyik politikus népszerű, melyik nem és így tovább. „Miért kellene négy évet várni, hogy kinyilváníthassuk a véleményünket? Végül is az aktuális kormánynak is érdeke, hogy a lehető leggyorsabban értesüljön döntései hatásáról. Vagy nem?” – mondja Abonyi.

app1

Fontos, hogy a szavazat bármikor – de 24 órán belül csak egyszer – megváltoztatható, így elvben bármilyen politikai történést többé-kevésbé valós időben le lehet követni, és ezeket a változásokat a felhasználók is látják. Ezeken túl bármilyen egyéb kérdést is meg tudnak szavaztatni, valóban csalnak-e az áfával a NAV tudtával az élelmiszerláncok, Coca-Cola vagy Pepsi, kerek vagy szögletes, füstszűrős vagy füstszűrő nélküli és így tovább.

Jó, de kinek áll ez érdekében?

– tesszük föl az adekvát újságírói kérdést. „Nem áll mögöttünk semmilyen párt vagy gazdasági érdekcsoport, ez az egész magánkezdeményezés” – mondja Abonyi, hozzátéve, hogy elege lett abból, hogy az egyik közvéleménykutató ezt méri, míg a másik valami egészen mást, ráadásul sokszor a politikai kötődésük alapján.

„Egy reprezentatívnak mondott ezer-ezerötszáz fős mintára építenek, míg mi akár több tíz- vagy százezer ember véleményével dolgozhatunk” – mondja. Felvetjük, hogy ezek az adatok viszont csak olyan emberektől származhatnak, akiknek van okostelefonjuk, tehát a legszegényebb rétegek vagy például az idősek nem fognak kellő súllyal szerepelni a mintájukban, illetve eleve csak azok fogják nyomkodni az appot, akik politikailag aktívak. Abonyi szerint ezek jogos fenntartások, mégis azt gondolja, ezzel együtt is értékes adatokat fog szolgáltatni az alkalmazás. „Ma 13 millió sim-kártya és körülbelül hárommillió okostelefon van forgalomban. Karácsonykor robbanásszerű növekedés várható. Ha ezeknek a töredékét el tudjuk érni, szinte bármilyen modellt képesek leszünk leképezni” – mondja.

A pártokat, politikusokat értelemszerűen válogatták be: a pártok közül azokat találjuk meg, amik jelenleg is parlamentben vannak, illetve azokat, amelyeknek erre lehet esélye, a politikusok között pedig a népszerűségi listákon jellemzően szereplő arcokat látjuk. De mindkét lista változtatható menet közben a belpolitikai események fényében.

Még mindig nem értjük, hol a biznisz,

hiszen ráadásul ingyenes az applikáció, kötjük az ebet a karóhoz. Abonyi azt mondja, első körben nem szempont a bevétel, de ha valaki megkeresi őket mélyebb elemzésekért, akkor annak persze van ára, így akár bevétel is lehet a dologból.

Ez azért ingoványos talaj, senki se szereti, ha az adataival kereskednek, vetjük fel, de Abonyi siet megnyugtatni: az alkalmazás semmilyen személyes adatot nem rögzít, csak a korunkat, nemünket és irányítószámunkat kérdezi meg, és ezeket és a szavazatokat is felhőben, különálló szervereken, titkosítva tárolja. Ők egyszerűen csak részletesebb adatokhoz, öszefüggésekhez férnek hozzá, mint amik az appban megjelennek, és amikből általános elemzéseket tudnak készíteni, de még ők sem tudják visszafejteni, ki mire szavazott. 

Igazságmérő, hotdognyárs, Napi Viktor

Politikai választásokhoz kapcsolódó applikációk a világ számos országában születtek az elmúlt években, ezek többsége eredményekről, tudnivalókról tájékoztat, készült ilyen például idén Malajziában, Izraelben és Pakisztánban is. A 2012-es egyesült államokbeli választásra milliónyi alkalmazás készült, például a kampányban elhangzó állítások igazságtartalmát mérő Politifact, a tévében éppen futó reklámokat Soundhoundként vagy Shazamként beazonosító Ad Hawk, a közvélemény-kutatások adatait szállító PollTracker vagy a Vote!!!, ami valójában a kardozós Infinity Blade választásos kiadás, és amiben Obama és Romney mikrofonokkal vagy éppen fénykarddal és hotdognyárssal rontanak egymásnak. 

Hazai fejlesztés az idén tavasszal megjelent Napi Viktor alkalmazás a Political Capital elemző- és tanácsadócégtől, ez a miniszterelnök megszólalásaival kapcsolatban tart minket naprakészen, az egyes nyilatkozatokat a PC elemzői kommentálják röviden.