A Pető Intézet áll elébe a külső vizsgálatnak

2013.11.28. 15:11

A Pető Intézet dolgozói visszautasítják azokat vádakat, amiket egy szerdai feljelentésben fogalmaztak meg ismeretlenek az intézmény vezetőségével kapcsolatban. Schaffhauser Franz, a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetének rektora közleményben reagált az Index szerdai cikkére az MTI-n keresztül.

Cikkünk szerint a Pető Intézet kétségbeesett dolgozóinak egy csoportja jelentős vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés, számviteli fegyelem megsértése, okirat-hamisítás és egyéb törvénytelenségek alapos gyanúja miatt feljelentette az ügyészségen és a rendőrségen az intézmény vezetőségét. A feljelentők szerint az okirat-hamisítás gyanúja az üzemi és műszaki vezetéssel megbízott társaság tevékenységével kapcsolatban vetődött fel, miután a cég az intézet nevében írt alá hivatalos dokumentumokat és igazolt számlákat. Sikkasztás a konyhapénztár kezelése körül történhetett, mivel a napi bevételeket rendszeresen és hosszú ideig nem fizették be a házipénztárba. Emellett a feljelentők gyanúsnak találták az intézet bevételeinek meghatározó részét adó külföldi projektek pénzeinek kezelését is.

A hatóságoknak küldött levélben megjegyezték: az elmúlt három évben értetlenül szemlélték, hogy öt gazdasági igazgató fordult meg gyors egymásutánban az intézetben, akik egytől egyig elmenekültek.

A rektor közleményében azt írta: az intézmény teljes dolgozói köre visszautasítja a vádakat, amikről a menedzsment szerdán értesült a sajtóból. A menedzsment csütörtökön belső vizsgálatot kezdeményezett és áll elébe a külső vizsgálatnak - közölte, hangsúlyozva, hogy az intézet Magyar Örökség- és Prima-díjas.

A rektor emlékeztetett arra: az intézetben dolgozó konduktorok csaknem ötszáz embert gondoznak naponta.

Schaffhauser Franz érthetetlennek nevezte, hogy a levél aláírói "az intézet kétségbeesett dolgozóinak egy csoportjaként" nevezték meg magukat, és kibújnak a felelősség alól.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője arról tájékoztatta az Indexet, hogy a Pető Intézet ismeretlen dolgozói által hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt tett feljelentés alapján a Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség november 22-én feljelentés-kiegészítést rendelt el, aminek teljesítésével a Budapesti XII. kerületi Rendőrkapitányságot bízta meg. A feljelentés-kiegészítés határideje 15 nap azzal, hogy azt a feljelentés kiegészítését végző nyomozó hatóság vezetője indokolt esetben 15 nappal meghosszabbíthatja.

Augusztus 27-én, hogy információi szerint nyár végére csődközeli helyzetbe került a mozgássérült gyerekek speciális oktatását végző, világhírű Nemzetközi Pető Intézet. A bevételek a korábban jellemző évi 2,2 milliárdos szintről 1,5 milliárd forintra apadtak, ennek következtében az intézmény a megszokott működési keretek között havonta "20 milliós mínuszt termel".

A fenntartó szerepét 2012-ben egy állami tulajdonban lévő kft. vette át a Nemzetközi Pető Közalapítványtól.