Nem vették napirendre a gyerekkínzást

2013.11.28. 12:08
Egy rövid bejelentés erejéig foglalkozott csak a szigetszentmiklósi képviselő-testület szerdai rendes ülésén a brutális gyermekbántalmazási esettel. Vita nem indult, hozzászólás nem volt. Az egyik képviselő szerint mindenki elképedten állt a történtek előtt. Közben a helyi hivatal nyílt napon mutatja be, hogy a polgárok szolgálatában áll.

A szigetszentmiklósi képviselő-testület szerda délután megtartotta előre tervezett, rendes ülését, és nem vette napirendre a kedden kipattant súlyos gyermekbántalmazási ügyet, tudta meg az Index csütörtökön az ülésen részt vevő képviselőktől.

Az önkormányzat a felettes szerve a gyermekvédelmi rendszer több szereplőjének is: fenntartója a szigetszentmiklósi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnak és munkáltatója a szigetszentmiklósi védőnőknek. A vád szerint a szüleik éveken át kínozták a három gyereket. Ha ez így van, a gyermekvédelmi rendszer éveken át nem lépett hatékonyan közbe, és nem védte meg őket a szüleiktől.

Kedden még hallgatott, szerdán már belső vizsgálatokat ígért az Index kérdésére a szigetszentmiklósi önkormányzat. Megkeresésünkre küldött válaszában az önkormányzat sajtómunkatársa, Vajna-Sallai Adrienn az írta:

A szükséges belső vizsgálatok el lesznek végezve. Az ügyet kivizsgáljuk, és mint minden alkalommal, így most is megtesszük a megfelelő intézkedéseket.

Az önkormányzat ezután nem sokkal hivatalos közleményt is kiadott. Ebben ugyan vizsgálatról nincs szó, sőt, a közlemény védi a védőnői és a gyermekjóléti szolgálat munkatársait, de az önkormányzati sajtómunkatárs szerint ez nem írja felül, csak kiegészíti a vizsgálatra vonatkozó tájékoztatást. Ez a szöveg jelent meg az önkormányzat honlapján.

A médiában megjelent szigetszentmiklósi gyermekvédelmi ügyben érintett kiskorúakat a gyámhivatal 2012. januárjában átmeneti nevelésbe vette. A híresztelésekkel ellentétben az Önkormányzat, a Védőnői Szolgálat és a Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai minden jogkörükben álló intézkedést megtettek a kiskorúak érdekében, jelenleg büntetőeljárás van folyamatban. A gyermekek érdeke azt kívánja, hogy a sajtóban csak pontos, hiteles, a hivatalos szervek által megerősített információk hangozzanak el az ügy részleteivel kapcsolatban is. Személyiségi jogokra való tekintettel nem áll módunkban további információt közölni.

Barabás Botond, a Jobbik szigetszentmiklósi képviselője szerint a gyermekbántalmazási üggyel kapcsolatban a szerda délután testületi ülésen annyi történt, hogy Szabó József polgármester bejelentette, hogy közleményt adtak ki, és az a honlapon megjelent. Hozzászólás nem volt.

Mindenki elképedten állt

Nem is volt arra vonatkozó indítvány a képviselők részéről sem, hogy az ügyet vegyék napirendre, válaszolta kérdésünkre Jaksa-Ladányi Emma Zsuzsanna, az LMP szigetszentmiklósi képviselője.

Egy rövid tájékoztatás erejéig került szóba a téma, mondta Szilágyi Zoltán MSZP-s önkormányzati képviselő. Szerinte a polgármester arról tájékoztatta a testületet, hogy az önkormányzat foglalkozik az üggyel, és nyilvánosságra hoz egy közleményt. A politikus szerint „mindenki elképedten állt az események előtt”. Az esetleges következményeket, illetve hogy az önkormányzat valamelyik szerve követett-e el hibát, azt a vizsgálat fogja majd tisztázni, tette hozzá.

Szilágyi szerint a polgármesteren is látszott, hogy mélyen meg van rendülve. „Az első benyomása mindenkinek a döbbenet volt” – fogalmazott. Ő képviselőként elsősorban gazdasági kérdésekkel foglalkozik, de eddig úgy érezte, hogy a gyermekjóléti szolgálat működésével, az ottani szakemberek hozzáállásával és szaktudásával nincs probléma. "Elhivatottsággal, lelkiismeretes munkával dolgozó embereket" ismert meg ott.

Nyílt napot tart a hivatal

Szerda délután  a Pest Megyei Kormányhivatal közleményben bejelentette, hogy elrendelték: a Szociális és Gyámhivatal vizsgálatot indítson a gyermekjóléti szolgálat és a szigetszentmiklósi jegyzői gyámhatóság tekintetében. A kormányhivatal közleményében az állt, hogy a jegyzőtől 2011 júliusában érkezett jelzés alapján a Városi Gyámhivatal haladéktalanul megkezdte a körülmények felmérését, és elrendelte a gyermekek átmeneti nevelésbe vételét. A gyermekek azonban csak 2012. január 23-án kerültek nevelőszülőkhöz: vagyis hiába kapott jelzést a gyámhivatal júliusban, a gyerekeket csak fél évvel később mentették ki a földi pokolból.

Eközben csütörtökön nyílt napot tart a Szigetszentmiklósi Járási Hivatal a Hivatalok napja elnevezésű egész napos országos esemény keretében. A meghívóban az áll:

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2010 óta alapvető célkitűzésének tekinti, hogy olyan államot építsen, amely valóban a közjó szolgálatában áll. A jó állam megvalósítása érdekében tett lépések vezérfonala mindvégig az volt, hogy az államigazgatás működése ne csak intézményi változások sorozatát, hanem valódi kultúraváltást is jelentsen, amelynek során az állam és az ügyét intézni kívánó polgár minden lehetséges találkozási pontját az udvariasság, az ügyfélbarát hozzáállás és fizikai környezet, a precizitás és a hatékonyság jellemezze. A Hivatalok Napja egy lehetőség arra, hogy meggyőződjön arról: a kormányhivatal Önökért van, az Önök szolgálatában áll.