Most nyitott meg az Orbán által egy hónapja átadott turistaház

2013.11.28. 17:31
A hét elején megkapta végre a nyitáshoz szükséges engedélyeket a nemrég felújított pilisi Som-hegyi turistaház. Az Index dolgokat néz akciócsoportja azonnal a helyszínre robogott.

Pilisszentkeresztet elhagyva néhány száz méterrel balra van egy murvás bekötőút, azon kell behajtani a ház felé. Az utat hamarosan sorompó zárja le. Innentől gyalogosan tudtuk le a hátralevő egy kilométert a házig.

Flashback

Az október 29-i miniszterelnöki átadás után azonnal kedvet kaptam, hogy kipróbáljam a 70 millió forintból ausztriai színvonalra felturbózott turistaházat. A neten akkor egy elérhetőség szerepelt mindössze, a pilisi Hóvirág Szakosztályé, ahol viszont egy gyászos női hang azt közölte, hogy tőlük elvették a házat, keressem a pilisszentkereszti erdészetet. Az erdészetnél jelentkeztem e-mailen is, telefonon is, de csak 3-4 nap múlva kaptam információt. Azt mondták, hogy októberben csak az ünnepélyes átadás volt, a műszaki engedélyek kiadása elhúzódik, jelentkezzek két hét múlva. Két hét múlva jelentkeztem, a válasz hasonló volt, azzal a kitétellel, hogy figyeljem a Pilisi Parkerdő honlapját, ha ott kint lesz, akkor megnyitottak. Ahonlapon csütörtökön jelent meg az információ, hogy megnyitott a ház. Azonnal le is mentünk.

A turistaházhoz közleledve élet jeleit tapasztaltuk a csikorgó (0 fokos) hidegben: valaki fát vágott. Mint kiderült, a ház melletti fáskamrát töltötte fel három munkás. A ház vastag fémkapuját azonban zárva találtuk.

"Nem úgy van az" - mondta az egyik munkás.

Először az erdészettel kell egyeztetni, aztán ők adják oda a kulcsot - teszi hozzá.

Mint kiderült, a ház azért nincs teljesen magára hagyva. Egy gyakornok erdészfiú alszik itt esténként. Nappal viszont nincs ott, mert dolgozik.

Az egy hónappal ezelőtti nyüzsgős átadási képért kattintson!
Az egy hónappal ezelőtti nyüzsgős átadási képért kattintson!

Idős turista érkezik. (November végi hétköznap van, 11 óra, fagy körüli hőmérséklet!)

Ez az a turistaház, amit Orbán Viktor felavatott? - kérdezi.

Egykedvűen nyugtázza, hogy a ház nincs nyitva, és tovább áll.

Elsétálunk a sátrazóhelyig, ahol az átadási ünnepélyen miniszterelnökünk a ropogó tábortűz mellett beszélgetett Lajos bátyámmal (Thúróczy Lajossal, a Magyar Természetbarát Szövetség tiszteletbeli elnökével).

A tűz most nem lobogott. A tuskók se voltak sehol.

Áááá..., ellopták már azt régen. - mondja az egyik munkás.

Látszik, hogy a ház felújítói gondoltak a tolvajokra. A külső mosdókat külön rácsos kapu védi, a fáskamra zárható. A turistaház ablakai egy erődöt idéznek, a bejárat tíz centi vastag fémkapuja pedig egy páncéltermet.

Az egy hónappal ezelőtti nyüzsgős átadási képért kattintson!
Az egy hónappal ezelőtti nyüzsgős átadási képért kattintson!

Újabb két turista érkezik: egy idős pár. Mint mondják, arra számítottak, hogy nem lesz büfé, ezért hoztak magukkal ételt. Arra viszont nem, hogy a ház zárva lesz, és nem lesz hol megenni.

Egy gondnok kéne ide, aki itt lakik, mert ez így nem turistaház. Egy fiatal pár, vagy egy közmunkás. Rendbe tartaná a házat, fogadná a beeső turistákat, akik meg tudnának melegedni, vagy inni legalább egy forró teát - mondja. De a ház nagyon szép - teszi hozzá.

Tényleg szép.

A munkásoktól megtudjuk, hogy azért előző hétvégén egy körülbelül 16 fős vadász- vagy erdésztársaság már felavatta a házat.

Az egy hónappal ezelőtti nyüzsgős átadási képért kattintson!
Az egy hónappal ezelőtti nyüzsgős átadási képért kattintson!

Visszatérve a szerkesztőségbe felhívjuk a pilisszentkereszti erdészetet, ahol a felelős munkatárs elmondja, hogy a házat már lefoglalták a decemberi hétvégékre. Erre a hétvégére egy hatfős szoba maradt üresen, a többi részt megkapta egy társaság.

A szoba ára fejenként 3400 forint, a fenti teremé 2400. Be lehet hajtani a házig kocsival, de előtte úthasználati engedélyt kell kötni. A kulcsot is akkor lehet megkapni. Meleg víz van, étel nincs. Aki amit hoz, azt eheti, a sütés-főzésre korszerű konyha áll rendelkezésre. 

Sajnos a belső részekről csak egy hónappal korábbi fotókat tudunk mutatni, amikor az átadás kedvéért megnyitották a házat. A tesztről azonban nem mondtunk le: amint szabad lesz a ház, megyünk, és beszámolunk a részletekről is.