Gyurcsányék emailes segítséget kérnek

2013.11.29. 23:33 Módosítva: 2013.11.29. 23:34

Nem tudja a Demokratikus Koalíció – ahogyan a szocialista párt sem –, hogy melyik ujjába harapjon a NAV-os, áfacsalásos botrány kivizsgálását szolgáló parlamenti vizsgálóbizottság ügyében. A bizottság létrehozását ugyanis annál több képviselőnek kell kezdeményeznie, mint ahányan az LMP-sek, MSZP-sek, továbbá függetlenné lett DK-sok és ex-LMP-sek vannak.

A vizsgálóbizottság kezdeményezését ezért a Jobbik képviselőinek is alá kell írniuk, fázik ettől Mesterházy, és úgy tűnik, Gyurcsány is.

Erre utal legalábbis az, hogy a birtokunkba került körlevélben a DK elnöksége a párt tagságát szondáztatja, mit is tegyenek.

Mi eddig következetesen ahhoz tartottuk magunkat, hogy a szerintünk újnáci szellemiségű Jobbikkal semmilyen ügyben nem veszünk részt, és ezért eddig sohasem írtunk alá hasonló kezdeményezést. De most sokan vitatják elvi álláspontunkat. Mitagadás, lehet így és úgy is érvelni, és mindenkinek van valamennyi igazsága.

– olvasható többek között a levélben, amiben persze felsorolják, hogy mit tettek a NAV-ügyben eddig. És azt, milyen érvek szólnak amellett, hogy álljanak bele az ügybe, vagyis a Jobbikkal együtt kezdeményezzék a vizsgálóbizottság létrehozását, illetve milyen érvek szólnak ellene. Ezek azok (rövidítve):

HA IGENT MONDUNK, akkor egy nagyon fontos kérdésben nyílik meg a parlamenti vizsgálat lehetősége [...] a végére járhatnánk, mit és miért titkolnak a Fidesz vezetői, van-e közük az eltűnt adóbevételekhez. Ha igent mondunk, akkor együtt kell működjünk a Jobbikkal.

HA NEMET MONDUNK, akkor biztosan nem áll fel a bizottság [...] Ebben ugyan aláírásunk esetén sem lehetünk biztosak, de legalább egy esély. Viszont sérül egy eddig meg nem kérdőjelezett elv, hogy a nácikkal, újnácikkal akkor sem működünk együtt, ha például autópályát építenek.

A dilemma feloldásáról az elnökség dönt, ehhez kérik a tagjaikat, hogy emailban szavazzanak egy egyszavas, IGEN vagy NEM szót tartalmazó válasz elküldésével.

Közösködjenek-e Gyurcsányék a Jobbikkal ebben az ügyben?

A döntésben segíteni nem tudunk, de szeretettel küldjük ezt a számot a marcangoló tépelődéshez minden demokratának. És a többieknek is.

És ön mit gondol? Kommentelje a cikket az Index Facebook-oldalán!