Így élje túl az erdei sétát!

2013.11.29. 17:04
Dunaalmás közelében három fiatalra fegyvert fogott és halálosan megfenyegette őket egy vadász, a velük lévő kutyát pedig lelőtte. A fiatalok halálra rémültek, nem tudták, hogy vadászterületen vannak, és hogy a sötétben nem járhatnának arra. A természetjárókat és a vadászokat képviselő szervezeteket kérdeztük arról, honnan kellett volna tudniuk.

Sok helyen nincsenek kijelölve a vadászterületek, vadászati időpontok, emiatt a turisták nincsenek tisztában azzal, hogy saját testi épségüket veszélyeztetik – tudtuk meg Garancsi Istvántól, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) elnökétől.

„Bármilyen törvényre vagy jogszabályra való hivatkozás nem mentesít az alól, hogy az emberélet mindennél fontosabb” – fogalmazott Garancsi, aki szerint a fegyver birtokosa „nem élhet vissza a fegyver adta hatalommal, még akkor sem, ha esetleg igaza van”, minden esetben türelmesnek kell lennie. 

A természetjárókat képviselő szervezet elnökét azért kerestük meg, mert kiderült: három fiatalt halálosan megfenyegettek, fegyvert fogva rájuk, amikor sötétedés után, gyanútlanul hazafelé tartottak a Dunaalmás közeli erdőből.

Éppen az ilyen esetek elkerülésére az MTSZ állami pénzből mintegy 22 ezer kilométernyi turistautat mérne fel, az így létrehozott adatbázisban jelölnék, melyik területek vannak éppen lezárva, hol folyik éppen vadászat, így a kirándulók elkerülhetnék ezeket a területeket. A turistautak felmérésére a kormány 990 millió forintot biztosított, ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a pilisi Som-hegy-turistaház átadásán. A programban lesz egy eseménynaptár, amiben a nemzeti parkok, az erdőgazdálkodások és a turistaszövetség összes programja elérhető lenne, így a kirándulók előre tudnák, merre ne menjenek.

Garancsi István szerint pár év kellhet ahhoz, hogy mindenkihez elérjen a felvilágosítás, és még jó pár, hogy a szokások is megváltozzanak, és ezzel elkerülhetőek legyenek a fentihez hasonló esetek.

Együtt kell élni

Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) főtitkára szerint minden vadászterület közelében az ott élők „azért tájékozódnak”, például már hetekkel a vadászat előtt értesülhetnek arról, ha egy faluban éppen hajtókat keresnek.

A vadászterületek kijelölésének azonban „megvannak a jogszabályi keretei”, a társas vadászatok helyszínét minden esetben be kell jelenteni, ha pedig közutak keresztezik vagy szelik át a vadászterületet, akkor ezek bejáratához figyelmeztető táblákat kell kihelyezni – emlékeztetett a vadászkamara főtitkára. A táblák kihelyezését a megyei vadászati hatóságok ellenőrizhetik, de erre nem minden esetben kerül sor. Ugyanakkor a vadászok is tudják, hogy bármikor ellenőrizhetik őket – mondta Pechtol János.

A vadászkamara főtitkára szerint fontos, hogy sötétben minden természetjáró közlekedjen lámpával, de erre írott szabály nincs. Ugyanakkor szerinte egy vadász a sötétben is el tudja dönteni valakiről, hogy orvvadász vagy turista, mivel a vadászoknak sötétben kötelező felszerelés a lámpa. Ennek az érvelésnek a nyomán a dunaalmási vadász fellépése meglehetősen indokolatlannak tűnik (a fiataloknál nem volt fegyver, de még hátizsák sem).

A vadásztársaságok igyekeznek közzétenni a médiában, amikor egy-egy vadászati szezonban éppen nagyobb igénybevételre kell számítani – mondta a vadászkamara főtitkára. Pechtol János szerint a vadászoknak és a természetjáróknak „együtt kell élni, és lehet is”, és az, hogy csak évi egy-két tragédia fordul elő azt jelzi, hogy ez az esetek többségében működik is.

Néha viszont nem

Ahogy azt korábban megírtuk, szeptember közepén rendkívül kellemetlen élményben volt része három fiatalnak, akik a Dunaalmás közelében lévő Kőpitére mentek kirándulni, egy kutya kíséretében. A fiatalok beszámolója szerint sötétedés után hazafelé tartottak, amikor egy szántóföldön megállította őket egy vadász, aki fegyvert fogott rájuk, és agyonlövéssel fenyegetett. A velük lévő kutya a vadász szerint elüldözött egy bakot, ezért lelőtte az állatot.

A fiatalok nem akarták vállalni a rendőrségi nyomozással járó hercehurcát, ezért nem tettek feljelentést, így viszont valószínűleg már soha nem derül ki, ki támadt rájuk és a kutyára. A férfi valószínűleg orvvadász lehetett, mivel az erdőnek azon a területén a helyi vadásztársaság elnöke szerint akkor nem folyt bejelentett vadászat.

Egy szálkai nőnek nemrégiben szintén kilőtte az egyik kutyáját egy vadász, mert szerinte az állat vadat üldözött. Ebben az esetben a fellépése jogos is lehetett.