Már a volt MDF is rászállt Bajnaiékra

2013.11.29. 10:30

A Magyar Hírlap cikke szerint az MDF jogutódja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) perrel fenyegeti Bajnai Gordonékat jogtalan névhasználat miatt. A Haza és Haladásról van szó: létezik ugyanis egy Haza és Haladás Alapítvány, amit még az MDF gründolt 1990-ben, meg egy Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány, amit Bajnaiék hoztak létre 2010-ben.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke szerint ez az egész ügy egy nonszensz, és nem érti, a JESZ miért ezzel foglalkozik. Az Indexnek elmondta, az ő közpolitikai alapítványukat a bíróság 2010 decemberében jogerősen bejegyezte annak tudatában, hogy létezik egy hasonló, de mégis más elnevezésű Haza és Haladás is.

Bírósághoz fordulunk, mert a Haza és Haladás Közpolitikai alapítvány jogtalanul használja ezt az elnevezést. Jogelődünk, az MDF 1990 óta működtette a Haza és Haladás Alapítványt, amely a 2010. decemberi pártnévváltás után is létezik és működik. Tavaly már levélben fordultunk Bajnai Gordonhoz, hogy álljanak el az elnevezéstől. Azóta sem kaptunk választ, miközben Bajnai nyilatkozataiban rendszeresen a mi alapítványunk nevét használja. Ezt nem fogadjuk el, le kell mondania az elnevezésről, felőlem ugyanakkor maradhatnak Közpolitikai Alapítvány.

– ezt Makay Zsolt, a JESZ elnöke mondta a Magyar Hírlapnak. Ő tehát azt kifogásolja, hogy az 1835-ös Kölcsey-idézetet az övékén kívül egy másik szervezet is belevette a saját elnevezésébe.

Kölcsey Ferenc: Búcsú az országos rendektől (1835)

Jelszavaink valának: haza és haladás. Azok, kik a haladás helyett maradást akarnak, gondolják meg: miképen a maradás szónak több jelentése van. Korszerinti haladás épen maradásthoz magával; veszteg maradás következése pedig senyvedés. Isten őrizze meg e nemzetet minden gonosztól; isten virassza fel e nemzetre a teljes felvirágzat szép napját!