Sukoró: 1,8 milliárdért pereskedik az állam

2013.11.29. 18:58

„Milyen minőségben utazott Habony úr New Yorkba?” – kérdezte a DK-s parlamenti képviselő, Molnár Csaba a Miniszterelnökséget; a kérdés kitért a Sukoró-ügyben folyó nemzetközi peres eljárásra, és annak költségeire is.

Semjén Zsolttól kapott választ, itt olvasható pdf-ben. Nem derült ki belőle, mit csinált Habony Árpád – Orbán Viktor főtanácsadója – az Egyesült Államokban, az viszont igen, hogy mennyibe fáj a magyar költségvetésnek a Sukoró-ügy miatt folyó per.

A sukorói King's City befektetőinek képviseletében a Vigotop Ltd fordult az úgynevezett Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához (ICSID), a perben Magyarországot a Réczicza White and Case LLP és a Sárhegyi és Társai Ügyvédi iroda képviseli (utóbbinál volt ügyvédbojtár Papcsák Ferenc korábbi elszámoltatási kormánybiztos). A jogi képviseletért a megbízási díj keretösszege nettó 6,214 millió euró, ami valamivel több mint 1,8 milliárd forintnak felel meg.

Sukoró
Sukoró

Semjén Zsolt válaszából az is kiderül, hogy az ICSID előtt folyó kéthetes tárgyalássorozaton egy miniszterelnökségi államtitkár és egy NGM-es helyettes államtitkár is részt vett, Habony Árpád viszont nem volt tagja a delegációnak.

A sukorói ügyekről ezekben a cikkeinkben olvashat bővebben.