Valér
2 °C
8 °C

Mi ez a rendbontás itt a szomszédban?

2013.11.30. 23:55

A magyar külügyminisztérium szombaton közleményben reagált a a kijevi Európa-párti tüntetés szétverésére – írja az MTI.

A közlemény szerint a Külügyminisztérium aggodalommal értesült az EU-párti fiatalok békés tüntetésének feloszlatásáról. A külügy fontosnak tartja, hogy azonnal vizsgálják ki az ügyet, és nevezzék meg a felelősöket.

Janukovics elszámoltatást ígér

Az ukrán rendőrség különleges egységei erőszakkal oszlatták szét a Kijev főterén demonstráló Európa-párti tüntetőket szombat hajnalban. A rendőrség gumibotokkal és könnygázgránátokkal támadt a tüntetőkre. A demonstrálók az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodás aláírását és Viktor Janukovics elnök lemondását követelték.

Janukovics felháborodott a történteken, és azt ígérte, megbüntetik a felelősöket.

A szólás szabadsága

A magyar külügy szerint a szólásszabadság egyetemes emberi érték, fontos alapja egy demokratikus társadalomnak. A Külügyminisztérium elvárja Ukrajna vezetésétől, hogy biztosítsa az ország állampolgárainak a szólás és a gyülekezés szabadságát, és felszólította az ukrán hatóságokat és az érintetteket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.

„Hazánk egy stabil, jól fejlődő, demokratikus Ukrajnában érdekelt, amelynek európai közeledését őszintén kívánja és támogatja” – áll a hivatalos közleményben.