Eldugták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

2013.12.01. 12:14

A kisalfold.hu munkatársa péntek délután hűlt helyét találta Radnóti Miklós fekvő szobrának az egykori pannonhalmi téglagyár területén, az emlékhelyen. A költő valószínűleg itt töltötte az utolsó éjszakáját. A szobrot Meszlényi János készítette 1983-ban.

A lap szombatra kiderítette, hogy a szobrot nem lopták el, nem is rongálták meg, hanem az önkormányzat vitette el. Bagó Ferenc polgármester azt mondta: "A gyakori fémlopások miatt szeptember közepén határoztunk úgy, hogy a Radnóti-szobrot nem tesszük ki semmilyen veszélyforrásnak, így az alkotást a helyi tűzoltó szertárba szállítottuk."

Az intézkedésre azután szánták rá magukat, hogy a nyár vége óta már nem működik biztonsági szolgálat a bezárt téglagyár területén. A szobor a tervek szerint a pannonhalmi iskola aulájába kerülhetne át. A polgármester azt ígéri, 2014 elejére megoldják ezt a kérdést.

Egy másik híres Radnóti-szobor nemrég ment tönkre, a költő Melocco Miklós által készített szobrát Győr és Abda között egy autó döntötte le november 17-én. A szobor két részre tört. Megjavítani nem lehet, a szobrászművésznek újat kell faragnia.