Áder János Kuvaitban tárgyal

2013.12.02. 07:31

Áder János köztársasági elnök Szabah el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabah kuvaiti emír meghívására ma Kuvaitban tárgyal – írja az MTI.

Áder János délelőtt tárgyal Marzúk al-Ganimmal, a kuvaiti nemzetgyűlés elnökével, és Szabah al-Hálid al-Hamad asz-Szabah sejkkel, Kuvait külügyminiszterével, miniszterelnök-helyettessel, majd az emírrel találkozik. Az államfő és az emír jelenlétében diplomáciai, oktatásügyi és közmunkaügyi megállapodásokat írnak alá.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) sajtóigazgatóságának háttéranyaga hangsúlyozza, hogy Magyarország megítélése Kuvaitban nagyon kedvező, hagyományosan megbecsült gazdasági partnernek számít. A 90-es évekig Kuvait több száz millió amerikai dollár nagyságrendű kereskedelmi forgalommal a „magyar gazdaság hídfőállása” volt a térségben.

A magyar élelmiszerexport 2013 első félévében 11 százalékkal növekedett, mivel jelentősen nőtt a magyar élelmiszerek iránti kuvaiti kereslet. A kivitel további növelése szempontjából ígéretes területnek számít a technológiatranszfer, az egészségügy, a mezőgazdaság, a kutatás és fejlesztés, az IT-iparágak, a turizmus, a környezetvédelem, az energetika, továbbá az élelmiszer- és vízipar.

Kuvait kőolajkincsének köszönhetően a világ egyik leggazdagabb országa, a világ olajtartalékának 7 százalékával rendelkezik. A magas olajáraknak köszönhetően a bevételek az elmúlt évben 20 százalékkal nőttek.