Joav Blum bíróság elé áll

2013.12.02. 07:17

A bíróság elé áll hétfőn Joav Blum izraeli–amerikai befektető a nevével fémjelzett sukorói kaszinóberuházáshoz kapcsolódó telekcsere ügyében zajló büntetőper tárgyalásán – írja a Magyar Nemzet Online.

Bánáti János, Joav Blum jogi képviselője a lapnak elmondta: ügyfele azt közölte vele, hogy megjelenik és tanúvallomást tesz a Szolnoki Törvényszéken. Blum korábban többször nem jelent meg a telekcsere ügyében folytatott büntetőper tárgyalásain.

A befektetőt a vádat képviselő Központi Nyomozó Főügyészség elsősorban az általa, valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által készíttetett értékbecslésekről, illetve a Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel a parlament Nándorfehérvári termében 2008. május 26-án tartott egyeztetésről kérdezheti – írja a Magyar Nemzet.

Közokiratot nem hamisított

Blumot szeptemberben mentette fel a Kúria közokirat-hamisítás vádja alól, megerősítve ezzel a Székesfehérvári Törvényszék korábbi ítéletét. Az ügyészség a Sukoróra tervezett King's City kaszinóberuházással kapcsolatos telekcsere ügyében ismertté vált Blumot 2009-ben azzal vádolta meg, hogy közokirat-hamisítást követett el, amikor 2008-ban csak névlegesen létesített lakóhelyet Sukorón, azaz anélkül jelentkezett be oda, hogy ténylegesen ott lakott volna.

Blum tagadta bűnösségét, a bíróságok első és másodfokon is felmentő ítéletet hoztak azon a jogcímen, hogy a vádlott tévedésben volt, ám az ügyészség felülvizsgálati eljárásban a Kúrián támadta meg a jogerős döntést. A fellebbviteli bíróság azonban nem változtatott a korábbi ítéleteken, indoklásában kitért arra, hogy a lakcímbejelentéssel kapcsolatos jogszabályok nem egyértelműek, még jogászok számára is félreérthetőek, ezért Joav Blumot az ügyben még gondatlanság sem terheli. 

A Sukoró-ügy

A King's City néven tervezett nagyszabású kaszinóprojekt keretében 2008-ban kötött szerződést az érdekelt befektetőcsoportot képviselő Blum a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel. A megállapodás értelmében a befektetők a tulajdonukban levő két albertirsai külterületi, valamint egy pilisi külterületi ingatlant cserélték volna el a magyar állam tulajdonában álló húsz sukorói külterületi ingatlanért.

Ezt a cserét azonban már akkor többen aránytalannak találták. A szerződés felülvizsgálatakor a bírósági szakértők megállapították: a csereingatlanok az MNV által beszámított 787 millió helyett 193-264 millió forintot érhettek, az 1,084 milliárdosra becsült sukorói ingatlan viszont valójában simán megért 1,7-1,8 milliárdot is.