Nem tilthatták volna ki a fogyatékos kisfiút a játszóházból

2013.12.03. 11:53

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerint amikor az Oxygen Wellness az egészségi állapotával és a fogyatékosságával összefüggésben kitiltott egy fogyatékos fiút a játszóházból, megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. A hatóság a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a naphegyi wellnessközpontot.

Az ügy májusban kezdődött, mikor a Tabán tetejére épült elit intézményben egyik napról a másikra megváltoztatták a házirendet: belekerült egy olyan mondat, amely szerint „speciális igényű és speciális ellátást, illetve felügyeletet igénylő gyermeket befogadni nem áll módunkban”.

A módosításra vélhetően azért került sor, mert egy fogyatékos  kisfiút édesapja havonta egyszer-kétszer elvitte a központ játszóházába. Összesen körülbelül tíz alkalommal voltak ott, ami valakiket zavarhatott.

A wellnessközpont szerint nem akartak diszkriminálni, és kommunikációs hibát követtek el: a fogyatékos kisfiú többszöri látogatása után, a tapasztalatok birtokában vonták le azt a konklúziót, hogy nem felkészültek speciális nevelési igényű gyermek ellátására, mert a jelenléte túlságosan leköti az óvónő figyelmét.

A családot az eljárásban a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda segítette. Az iroda munkatársai úgy tudják, ez az első eset, amikor egy fogyatékosokat érintő ügy nem megegyezéssel zárult az EBH előtt.

Fábián András, a kisfiú édesapja az Indexnek kijelentette, hogy örül a döntésnek, amit nem a saját, hanem a fogyatékos gyerekeket nevelő szülők erkölcsi győzelmények tart. Szerinte szimbolikus jelentőségű, hogy pont a fogyatékkal élők világnapján kapta kézhez a hatóság döntését.

Azt még nem döntötték el, hogy megint járnak-e majd a kisfiukkal az Oxygenbe, mert nem szeretnének senkit se provokálni. Ugyanakkor elgondolkodtatónak nevezte, hogy az EBH határozatából nem derül ki, milyen szankció fenyegeti a wellnessközpontot, ha nem tesznek eleget a döntésnek.